Club de lectura en veu alta.

logoenportada

logo-sant-tomas-2-copia[1]Des de l’any 2009 la Biblioteca Joan Triadú col·labora amb l’Associació Sant Tomàs amb els Clubs de Lectura en veu alta. Els participants del Club provenen dels diferents serveis que proporciona aquesta Associació (Escola Estel, Eina, Tac Osona) i ho fan d’una forma voluntària.

Aquesta és una activitat que la Biblioteca ofereix amb la seva vocació de servei públic i que es dirigeix a un col·lectiu tradicionalment poc atès per les administracions. Des de la biblioteca hem dissenyat aquesta activitat amb la pretensió d’assolir un triple objectiu:

  •  Fomentar l’hàbit lector i aconseguir que les persones que participin d’aquesta activitat adquireixin una bona competència lectora. Alhora, es pretén potenciar la lectura com un acte col·lectiu, en la mesura que la lectura del llibre es fa en veu alta, i això implica escoltar, aprendre dels altres, debatre i comparar punts de vista diferents.
  •  Facilitar la socialització de les persones amb discapacitat intel·lectual. Promoure la normalització social, el creixement personal i millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, donant-los a conèixer la Biblioteca com un equipament que els ofereix uns recursos i serveis adients a les seves necessitats i interessos. Donar-los a conèixer i vincular-los a nous entorns.
  • Promoure la integració en la comunitat de les persones amb discapacitat intel·lectual, evitant la seva exclusió social. Aconseguir que, a través de la lectura, aquestes persones adquireixin un sentiment d’auto-realització i autoestima.

books

Des de la Biblioteca creiem que llegir en veu alta és una activitat que comporta multitud de beneficis tant pel que llegeix com pel que escolta. Per exemple exercita la imaginació, aporta coneixements conceptuals que ajuden a interpretar el món que ens envolta, desperta la inquietud pels llibres i el plaer per la lectura, llegint s’aprèn nou vocabulari i es millora la forma d’expressar-se, entre altres aspectes positius.

Llegir en veu alta permet articular el text a la nostra conveniència, incorporar experiències personals i transmetre-les al grup, discutir i opinar en veu alta, etc.

Tota aquesta dinàmica l’apliquem als tres grups que hi ha actualment i que hem dividit segons el nivell, no tant de comprensió, com de mecànica lectora. La durada del club de lectura correspon pràcticament a un curs escolar ja que abraça el període que va del mes d’octubre al mes de juny i té una periodicitat setmanal. Així doncs, un cop a la setmana, els membres del club es troben a la Biblioteca per llegir en veu alta un mateix llibre, guiats pel conductor del club, que és una persona de la Biblioteca. Les funcions que té el conductor del club són:

  • Fomentar l’adequada lectura del llibre, fent èmfasi en la necessitat de respectar els signes de puntuació, de respirar i de no córrer durant la lectura.
  • Promoure l’adient comprensió de l’obra llegida: s’explica el significat de les paraules, es busquen paraules al diccionari…
  • Estimular la participació i el debat dels diferents membres del club.

Els materials emprats han estat molt variats i van des de les adaptacions de la col·lecció Kalafate de Editorial Castellnou i l’Almadrava anomenada de Lectura fàcil fins a contes, novel·les, poesia i teatre. Sempre es procura que l’hora setmanal de lectura en veu alta serveixi per millorar les capacitats lectores i normalitzar la integració social d’un grup de població molt concret amb unes necessitats especials.

Aquesta activitat ha estat escollida per la Biblioteca Joan Triadú per participar a la XV edición del Premio Maria Moliner de animación a la lectura que premia les iniciatives de foment de la lectura de les Biblioteques públiques.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Articles, En Portada i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.