Un retrat de l’esclat de la crisi econòmica segons John Lanchester

logoenportada

L’últim llibre de John Lanchester, Capital, és una novel·la coral que es teixeix al voltant del carrer fictici de Pepys Road de Londres, projectat a finals del s. XIX per acollir famílies de classe mitjana. El pas del temps i la bombolla immobiliària han provocat que ara hi habitin famílies amb un alt poder adquisitiu, absolutament preocupades pel valor dels seus immobles. Lanchester utilitza els personatges, tots ells amb el nexe comú del carrer on alguns hi viuen, d’altres només hi treballen, per descriure les seves vides en un moment determinant, poc abans de l’esclat de la crisi econòmica i ens mostra com aquest fet canvia les seves vides. Petúnia, una àvia de 80 anys, la resident més antiga del carrer; Roger Yount, un treballador d’un banc de la City i la seva esposa totalment entregada a les compres desorbitades; una família de paquistanesos que tenen la botiga de queviures del carrer; un jove jugador de futbol senegalès que es trasllada a Pepys Road tot esperant triumfar en un equip de futbol anglès; Zbigniew, un paleta polac que està fent diverses obres a les cases del carrer… Aquests són alguns dels personatges que seguim amb aquesta novel·la. Personatges totalment diferents però amb una inquietud comuna, reben unes postals amb la fotografia de la seva casa i el text: Volem el que vostè té.

Al rayar el alba de un día de fines de verano, un hombre con sudadera de capucha avanzaba lenta y silenciosamente por una calle normal y corriente del sur de Londres. Se proponía algo, aunque para cualquier espectador habría resultado difícil adivinar qué. Unas veces se pegaba  a las casas, otras se alejaba. Unas veces miraba hacia bajo, otras hacia arriba. De cerca, nuestro espectador habría estado en condiciones de decir que el joven llevaba una pequeña videocámara de alta definición; lo malo era que no había ningún espectador, de modo que no había nadie que lo advirtiera. Exceptuando al joven, la calle estaba vacía. Ni siquiera los madrugadores se habían levantado aún y no era día de reparto de leche ni recogida de basuras. Puede que lo supiera, en cuyo caso filmar las casas no era una casualidad.

El lugar donde filmaba era Pepys Road.

Fragment de Capital de John Lanchester.

capital john lanchesterLanchester, John. Capital. Barcelona: Anagrama, 2013. Col. Panorama de narrativas, 833. (N Lan)

Llibres de John Lanchester a la Biblioteca Joan Triadú de Vic:

Altres recursos:

Booktràiler:

Article a Abc libros: Lanchester: “A Dickens le hubiera interesado mucho el Londres actual”

Suplement Cultura de El país: “El capitalismo es tóxico”

Article a La Vanguardia: “Lanchester captura cómo la sociedad londinense obvió la inminencia de la crisis en su último libro”.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en En Portada, Tauleta de nit i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.