Mor l’historiador català Josep Fontana i Lázaro

 

Josep Fontana i Lázaro (20 de novembre 1931 – 28 d’agost 2018)

 

L’historiador català ha mort avui als 86 anys després d’una llarga malaltia.

Llicenciat en lletres per la Universitat de Barcelona al 1956, va ser deixeble de Pierre Vilar i Ferran Soldevila, i va ser ajudant de Jaume Vicens Vives a la Facultat de Ciències Econòmiques de Barcelona fins al 1966. Va exercir com a professor d’història contemporània i història econòmica a les universitats de Barcelona, València, l’Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic emèrit. La seva especialització va ser la història econòmica d’Espanya durant el s. XIX.

Al llarg de la seva vida va ser guardonat en nombroses ocasions. Va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2007 en reconeixement a la seva trajectòria professional, així com la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona al mèrit cultural (2002), Premi Narcís Monturiol (2003), la Creu de Sant Jordi (2006), i la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (2018).

Va ser nomenat Doctor Honoris Causa per les universitats Nacional del Comahue, Argentina (2002), la Rovira i Virgili (2010), la de Valladolid (2011) i la de Girona (2013).

És autor d’una gran quantitat de llibres que van ajudar a difondre la història entre el gran públic, entre els quals destaquen:

La formació d’una identitat. Una història de Catalunya”, “L’ofici d’historiador”, “La construcció de la identitat”, “La historia després de la fi de la història”, “El siglo de la revolución”, “La quiebra de la monarquia absoluta (1814-1820)”, “Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945”, etc.

 

 

Aquesta és una petita mostra dels llibres de Josep Fontana que trobareu disponibles a la nostra Biblioteca. Si cliqueu sobre la imatge, s’obrirà la cerca al Catàleg Aladí de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona :

 

 

(Imatges: Biblioteca Joan Triadú ; Wikimedia Commons)

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.