Club de lectura d’història: Julià, l’apòstata de Gore Vidal

A la sessió del mes de febrer del Club de lectura d’història comentarem el llibre Julià, lapòstata de Gore Vidal.

Disset anys després de la mort de l’emperador Julià conegut com l’Apòstata, dos escribes recuperen els seus diaris personals per escriure una crònica del seu mandat. Amb aquesta premissa, aquesta novel·la es converteix en un retrat d’una època crucial, el s. IV d.C. quan l’Imperi Romà començava la seva decadència i el cristianisme prenia el protagonisme que el portaria a l’esplendor de l’Edat Mitjana. Està considerat un dels millors assaigs històrics sobre la vida d’aquest emperador, que va governar entre els anys 331 i 363 dC i que, tot i estar educat en la religió cristiana, va decretar la llibertat de culte i es va declarar seguidor dels clàssics grecs i un hel·lenista convençut. També va fer reformes per reduir el cost del seu govern en un moment on les arques públiques ja estaven molt malmeses.

Gore Vidal (1925-2012) va ser un dels intel·lectuals nord-americans més importants del s.XX, també molt conegut per les seves opinions polítiques, tot sovint polèmiques i molt crític amb alguns presidents dels EUA. Va escriure la seva primera novel·la amb 21 anys i, a més d’un bon nombre novel·les, també va escriure obres de teatre i guions per a pel·lícules com Ben Hur i Calígula i sèries de televisió. Durant els anys 60 va escriure Julià, l’apòstata (1964), Washington D.C. (1967) sobre la política americana en època del president Roosevelt i Myra Breckinridge (1968) una comèdia sobre transexualitat, tres obres que van tenir molt d’èxit de crítica i públic. A partir els anys 70 es va centrar en publicar obres d’assaig històric principalment d’història de Nord-Amèrica i del món clàssic.

Durant gran part de la seva vida va viure a cavall entre Los Àngeles i Itàlia. Va guanyar el National Book Award l’any 1993 per l’assaig sobre Estats Units, United States: essays 1952–1992.

La pròxima trobada del Club de lectura d’història es farà:

Dimecres, 12 de febrer de 2020 a les 19:00 h. a la Biblioteca Joan Triadú.

Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden passar a recollir el llibre a la Biblioteca Joan Triadú.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Club de lectura d'història i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.