Les Biblioteques d’Osona recomanen…

Durant el mes febrer de 2020 a la secció Els bibliotecaris recomanen de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals, les Biblioteques d’Osona han proposat diverses recomanacions. Una selecció que han cregut important destacar i que podreu consultar a qualsevol de les 225 biblioteques i 10 bibliobusos que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.


SullySully 

[S.l.] : Warner Bros, cop. 2016

En aquesta ocasió, l’actor Tom Hanks es posa a la pell del capità Chesley Sullenberg “Sully” , un expert pilot d’avió que el gener de l’any 2009 es veu obligat a prendre una dura decisió quan l’avió s’avaria durant el vol: arriscar-se a arribar a l’aeroport o bé aterrar a les fredes aigües del riu Hudson de Nova York, una maniobra que només un pilot amb el bagatge de Sully podria ser capaç de realitzar. Decidint planejar el riu, Sully és capaç de salvar als més de 150 passatgers que van a bord de l’avió. Després, però, comencen les investigacions: realment ha estat un acte massa temerari? Haurien sobreviscut els passatgers si hagués decidit intentar arribar fins a l’aeroport? La seva reputació està en joc. Què passarà ara amb la carrera d’aquest pilot d’habilitats inqüestionables? 

Sens dubte, una història que transmet altruisme i sentit de la responsabilitat miris per on la miris. A més a més, fuig una mica del dramatisme que l’espectador es podria esperar d’una situació com aquesta, i se centra principalment en les investigacions posteriors a l’accident. Això fa que l’empatia pel personatge de Sully vagi en augment, ja que es reflecteix clarament la situació compromesa en la qual es veu arrossegat l’expert pilot.

Aquesta pel·lícula dirigida per Clint Eastwood ha rebut nombrosos reconeixements. Entre d’altres, va ser nominada a millors efectes sonors als premis Òscar 2016, va ser inclosa dins les 10 millors pel·lícules de l’any 2016 per la National Board of Review i per l’American Film Institute i va ser nominada també a millor pel•lícula, actor, guió adaptat i muntatge als Critics Choice Awards del 2016.
 
 
 

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Tagamanent.


Manicomio

Manicomio / Montse Batalla

Barcelona : La Cúpula, 2019

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental per tal de donar visibilitat a les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització que pateixen aquestes persones. Maniconio, tal com indica el seu subtítol, és una història real i colpidora que reflecteix clarament el missatge d’aquesta efemèride anual i que ho fa de manera brillant a través de la novel·la gràfica. 

La Clara, una noia universitària de 19 anys amb una vida totalment normal per la seva edat comença a patir insomni, cansament i falta de concentració. Un dia s’aixeca i quasi no pot ni parlar. L’ingressen immediatament en un hospital psiquiàtric sense un diagnòstic clar i pateix un tracte molt poc humà i de dubtosa professionalitat per part de metges i infermeres durant més d’un mes. 
Una llarga odissea de psiquiatres fins a arribar al diagnòstic i medicació correcte és el que ens relata la part final d’aquesta novel·la gràfica. 

Manicomio és l’obra autobiogràfica de la Montse Batalla on denuncia el tracte injust i cruel que va rebre en el seu ingrés per part del personal d’un hospital psiquiàtric i el mal diagnòstic sofert. Les imatges en blanc i negre dibuixades per XeviDom són molt gràfiques i descriptives i fan que l’obra tingui un ritme ràpid, alhora que accentuen el seu dramatisme. Una gran obra feta a quatre mans que ha estat creada al ritme de la seva autora i que ha tardat 8 anys en veure la llum. 

Montse Batalla i Xevi Domínguez, conegut com a XeviDom , formen l’equip creatiu al davant d’Estudi XeviDom, un estudi dedicat a la il·lustració personalitzada fent auques, caricatures, contes personalitzats clàssics, contes fets a mida, murals, retrats, arbres genealògics, etc… El 2010 el còmic Conviure, amb guió de la Montse i les il·lustració d’en XeviDom aconsegueix el Premi de còmic Serra i Moret

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic.


Amor

Amor / Hanne Ørstavik

Barcelona : Les Hores, 2018

Amor de Hanne Orstavik. Escriptora noruega amb 13 novel·les publicades. Amb nombrosos premis i reconeixements per part de la crítica i dels lectors. Entre ells, el més destacat a Noruega, el Brageprisen.

Aquesta  història la va escriure quan acabava de ser mare i acabava de ser rebutjada pel Sindicat d’Escriptors  on un comitè va decidir que les seves dues primeres novel·les no tenien la qualitat suficient.
 
Amb Amor reviu la soledat de la seva infantesa i l’escriu amb l’obsessió per respondre’s una pregunta: com podia saber aquell nadó que l’estimava? Escriu per donar resposta a una qüestió vital concreta, així crea universos controlats on investiga allò que l’angoixa.

Amor va estar nominada al National Book Award 2018. Considerat pel prestigiós diari noruec Dagbladet el sisè millor llibre escrit per un autor noruec entre 1980-2005. La novel·la és llegida i analitzada pels estudiants de literatura de les universitats de Noruega i de l’estranger. L’obra, traduïda al català per Blanca Busquets, ha estat traduïda en 23 llengües.

Aquesta és la història de la Vibeke, mare soltera i el seu fill Jon, acabats d’instal·lar-se a un petit poble del nord de Noruega. Transcorre en una nit freda d’hivern, vigilia del novè aniversari del nen. Ell es mou pel nou barri a vendre loteria del club esportiu i ella decideix anar a la biblioteca local quan veu que al poble hi ha una fira ambulant. La història narrada en present aconsegueix endinsar al lector en les vivències dels dos personatges principals, en els seus pensaments i accelarar-te la respiració per la tensió que es genera principalment en el relat del nen. Tot  el que fa, el que viu, el que pensa gira a l’entorn de la mare que viu immersa en el seu món. La distància entre mare i fill, el patiment que va angoixant al lector, l’atmosfera que genera la climatologia en les hores que transcorre la història,… són elements que et descobreixen  la soledat a banda i banda, en una relació d’estima al fill que deixa al lector el judici d’una relació gens convencional. 
Hanne Ørstavik aconsegueix entrar a la ment de dos personatges, alternant-ne els pensaments i envolcallant-los de quotidianitat. Enriqueix la trama amb un tercer personatge: el paisatge nòrdic d’una nit freda d’hivern que alimenta la distància entre mare i fill.
 
De l’escriptora que diu seguir investigant què és l’amor als seus 50 anys i que escriu per aprendre a estimar. 

 
 

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Guilleries


El Huerto en casa al estilo Montessori

El Huerto en casa al estilo Montessori / Cristina Tébar

Barcelona : Plataforma, 2017

Si us penseu que els horts només són per a l’estiu, us presentem un llibre que us animarà a seguir cultivant de cara a la tardor i hivern i que engrescarà molt al vostres fills. Es tracta de El Huerto en casa al estilo Montessori de Cristina Tébar.

L’autora és mare de dos fills i llicenciada en Ciències ambientals especialitzada en Educació ambiental. L’any 2010 neix el seu primer fill i descobreix la filosofia Montessori. Es forma en KHY Montessori i des del 2013 escriu un bloc: Montessori en casa

Si no sou molt experts en botànica, trobareu una guia sobre com cultivar, quins materials necessitem, com ens podem planificar, las tasques que s’han de fer, com ens podem fer els nostres fertilitzants, insecticides… i un planificador de cultiu mensual.

El llibre inclou instruccions clares i senzilles explicant com solucionar limitacions de llum, espai i clima, com escollir entre els diferents tipus d’hort urbà, què es necessita per començar des de zero, consells específics per cultivar a casa amb nens. També hi ha fitxes d’hortalisses, plantes aromàtiques i fruiters per cultivar amb nens, amb il·lustracions de cada planta, les seves flors i fruits, així com informació sobre les seves necessitats especials i el seu grau de dificultat.

Es tracta, doncs, d’un llibre pràctic que explica com tenir un hort a casa i ens dona  consells per aconseguir-ho segons les nostres possibilitats. La idea és que els nens gaudeixin del procés de cultivar i no preocupar-se tant pel resultat, es tracta de fer partícips al nens en les tasques de l’hort en funció de la seva edat. El mètode Montessori és un estil de vida i una forma d’ensenyament que busca respectar els ritmes d’aprenentatge de cada nen. Ajuda a desenvolupar nens autònoms, independents, responsables i capaços de pensar por sí mateixos. I participar en les tasques de l’hort és una bona manera de començar, si no ho heu fet ja !!

Més informació:

Recomanat per Mercè Franquesa. Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.


El Tatuador de Auschwitz

El Tatuador de Auschwitz / Heather Morris

Barcelona : Espasa, 2018

Història real i dura com totes les que parlen sobre aquesta etapa de la història de l’Europa Occidental, però enfocada des d’un punt de superació i supervivència sense límits, on ens porten l’amor,  les ganes de viure, superar les injustícies, …

El tatuador, una persona obligada a marcar a cada un/a dels deportats als camps de treball i extermini, a gent com ell que van ser obligats a comportar-se de manera inhumana amb els seus veïns, amics, familiars, …  Una feina que els permetia certa llibertat que altres presos no tenien i que utilitzaven per intentar fer la vida una mica més fàcil dins d’aquell camp de mort.

Un llibre que et deixa sense respiració a cada capítol, incapaç d’entendre com es van dur a terme totes aquelles atrocitats, que encara avui, dóna llum a fets que passaven dins dels camps que no ens podem arribar a imaginar, el patiment, la por, la gana, el fred, la mort, …  I com vam haver-hi gent que va sobreviure a tot allò.
És una història dura, sens dubte, però un llibre que s’ha de llegir i que ens ha de fer reflexionar i sobretot establir a la nostra societat unes bases morals perquè allò no es torni a repetir.


Més informació:

Recomanat per Bib. L’Esqueller. Sant Pere de Torelló


El Río de la conciencia

El Río de la conciencia / Oliver Sacks

Barcelona : Anagrama, 2019

El neuròleg anglès Oliver Sacks (Londres, 1933-Nova York, 2015) va escriure durant 45 anys, sobre com ens configurem com a humans, sobre com pensem, recordem, organitzem el nostre món i a nosaltres mateixos.

Dos mesos abans de la seva defunció per càncer, va deixar preparat per a la seva publicació El Rio de la conciencia (Anagrama), un recull d’assajos que conté reflexions sobre el temps, la memòria, la natura, l’evolució de la vida, la sensació de malestar general, l’experiència de la malaltia, els errors de percepció… un tribut també a persones que el van precedir i influir en el seu treball (Darwin, Freud, William James).

Un llibre que mostra com moltes de les seves obres, l’enorme capacitat com a divulgador, la seva seductora forma d’explicar temes complexos, i, sobretot, la capacitat de transmetre curiositat i saviesa humanística.

Un llibre magnífic d’un neuròleg que es va acomiadar de la vida amb paraules com aquestes: “Per damunt de tot, he viscut com una criatura que sent, un animal que pensa, sobre aquest planeta preciós, i tot plegat ha estat una aventura i un privilegi enormes“.

Més informació:

Recomanat per Bib. Caterina Figueras. Tona.


La Biblioteca dels llibres rebutjats

La Biblioteca dels llibres rebutjats / David Foenkinos

Barcelona : Edicions 62, 2017

La Biblioteca dels llibres rebutjats és una novel·la publicada al 2017 per l’escriptor  David Foenkinos, nascut a París i autor entre altres de la divertida novel·la La Delicadesa. És conegut també per ser finalista a varis premis literaris a França.

La novel·la gira entorn d’un poble de la Bretanya francesa, on un bibliotecari decideix recollir a les prestatgeries de la biblioteca municipal tots els llibres que han estat rebutjats pels editors.  En poc temps aconsegueix reunir prop d’un miler.

Mentrestant a Paris una editora rep un original que el considera una obra mestra però que no sap que aquest ha estat rebutjat molts cops pels editors.
A partir d’aquestes dues trames que s’uneixen es desenvolupa aquesta novel·la de suspens i sobretot divertida i irònica que us farà somriure, però que a estones també té una mica de romanticisme i drama.

És un llibre que fa reflexionar sobre el món dels llibres i l’escriptura i concretament dels “best seller“.
Darrerament ha estat adaptada al cinema.

Més informació:

Recomanat per Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà


L'Estilita

L’Estilita / Uri Costak

Barcelona : Ara Llibres, 2019

Uri Costak, periodista nascut a Barcelona l’any 1973, ens presenta la seva primera obra de ficció publicada amb aquesta original història.
Al poble francès de Gyors de la Montagne, l’escultura eqüestre del Comte Italo Rodari presideix la plaça major al capdamunt d’una columna. El nom del Comte ja té molt de significatiu: fa referència a Italo Calvino que va fer pujar el Baró Rampant als arbres i a Gianni Rodari, un dels creadors de literatura infantil i juvenil més importants del S. XX.

Tot el turisme que viatja fins al poble va a veure l’escultura i tot el poble viu d’aquest turisme.
Un dia de tempesta, un llamp la destrossa i el poble queda orfe d’atracció turística.
Mentre tots els habitants rumien com substituir la pèrdua, un home s’enfila a la columna i s’hi instal•la a meditar i a contemplar el món.

Qui és? D’on ve? Quines intencions té? L’haurien de fer fora?…

Totes aquestes preguntes ballen pels caps dels veïns del poblet, mentre l’home misteriós es va fent un lloc en els seus cors.
Una autèntica bombolla d’aire literària on refugiar-se, parar i pensar en quin món vivim.

Et recomanem aquesta bonica història plena de pensaments i sentiments, on els lectors també hi tenim un paper important, aportant les nostres pròpies reflexions.
Esperem que la gaudeixis!

Més informació:

Recomanat per Roser Bisbal. Bib. La Cooperativa. Centelles.

Per consultar aquestes i altres recomanacions fetes per les biblioteques podeu dirigir-vos a Els bibliotecaris recomanen.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.