Dia 33: Homenatgem Josep Maria Benet i Jornet

Imatge: Diari de Girona

El passat dia 6 d’abril va morir, a l’edat de 79 anys, Josep Maria Benet i Jornet (1940-2020) a causa de Coronavirus.

Considerat el pare de la nova dramatúrgia catalana, va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i també va assistir a l’Escola d’art dramàtic Adrià Gual. La seva primera obra Una vella, coneguda olor va guanyar el Premi Josep Maria de Sagarra l’any 1963 i es va estrenar l’any següent.

Era autor d’una obra teatral molt extensa, més d’una cinquantena d’obres emmarcades en el teatre realista però va anar evolucionant cap a un teatre més intimista i existencial. Molt estimat i respectat pel món teatral, era un home molt generós i modest i va ser una gran influència per a diverses generacions d’autors teatrals catalans.

Xavier Albertí, director del TNC ha destacat la importància de Benet i Jornet:

Per haver reivindicat com ningú la tradició del teatre a Catalunya i la necessitat de tornar als nostres autors, Pitarra, Guimerà, Rusiñol…, per la seva pròpia contribució a aquesta tradició, ser la connexió, la figura clau, entre la línia que es trenca el 1939 i la nova dramatúrgia, la que representa  especialment “el gran capità” Sergi Belbel (però també una altra generació posterior) i pel que va fer amb les telenovel·les de TV3, una altra connexió, aquesta entre la llengua i les classes populars, contribuint al manteniment i difusió del català…

El País 6 d’abril de 2020

I és que, a més a més, va ser especialment popular per ser el responsable d’algunes de les telenovel·les amb més èxit de Catalunya (Poble Nou, Nissaga de poder, El Cor de la ciutat o Ventdelplà) on va aprofundir en les trames costumistes i de temes socials.

Va rebre els premis més importants de la professió teatral:

  • Premi Nacional de Teatre 1995
  • Creu de Sant Jordi 1997
  • Premi Max d’Honor 2010
  • Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2013

L’any 2015 es va fer públic que Benet i Jornet patia Alzheimer i dos anys més tard es va publicar Papitu. El somriure sota el bigoti, unes memòries del dramaturg escrites per la seva filla Carlota.

Conversa de Carlota Benet amb Albert Om al programa Islàndia de RAC1 (15/01/2018)

Durant aquest cap de setmana el Teatre lliure ha volgut fer un homenatge a Josep Maria Benet i Jornet i emetrà, en el marc de la programació digital #Lliurealsofà al seu canal de Youtube, l’última obra que es va portar als escenaris de Benet i Jornet, Dues dones que ballen interpretada per Anna Lizaran, és l’última obra on va actuar abans de morir l’any 2013, i Alícia Pérez. Dirigida per Xavier Albertí, és un espectacle sobre de la soledat de dues dones ofuscades pel dolor. Es podrà veure dissabte 18 d’abril a les 20:00 h. i diumenge 19 d’abril a les 18:00 h.

Per saber-ne més:

Obres de Benet i Jornet a la Biblioteca de Vic

A l’E-biblio:

I a més a més:

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.