Dia 39: La Biblioteca Joan Triadú de Vic fa 24 anys

Avui fa 24 anys, el 24 d’abril de 1996 es va inaugurar la Biblioteca Joan Triadú de Vic fruit de la fusió de dues biblioteques històriques: la Jaume Balmes inaugurada el 1931 i situada a la Plaça de l’Estudiant i la de La Caixa de Pensions inaugurada el 1929 i situada al carrer Verdaguer, a tocar de la Plaça de Vic. La nova Biblioteca va passar a ocupar l’antic convent del Carme, restaurat i cobert per l’ocasió i gestionada amb un conveni per l’Ajuntament de Vic i la Diputació de Barcelona.

Un racó de la Sala infantil

Des d’un bon principi es van organitzar un munt d’activitats per acostar els vigatans i vigatanes de totes les edats i a gent de tota la comarca als serveis que els oferia la Biblioteca: Temps de contes, Les tertúlies amb poetes, organitzades fins l’any 2010 per l’enyorada Pilar Cabot, tallers d’escriptura, d’enquadernació, presentacions de llibres, trobades amb autors, visites escolars i ja més recentment, el concurs de punts de llibre que es feia pel Mercat del Ram, els nombrosos i amb molt d’èxit Clubs de lectura de tot tipus i entre ells el pioner, De casa al club, els Laboratoris de lectura i tantes altres activitats que des de la Biblioteca s’han fomentat per aconseguir formar part activa de la vida cultural i social de la ciutat de Vic sense oblidar mai el nostre objectiu principal: apropar la lectura, la informació i la formació a tothom i de manera gratuïta.

Pilar Cabot i Armand Quintana durant la Marató de l’Any Verdaguer celebrada a la Biblioteca.

Actualment hi ha gairebé 27.000 persones amb carnet actiu de la Biblioteca de Vic i l’any passat vam rebre més de 120.000 visitants. Però durant tots aquests anys n’hem vist de tots colors: quan es va tancar el Teatre Atlàntida per construir l’edifici nou, la Biblioteca es va convertir, molts caps de setmana, en sala de concerts i altres actes culturals; hem vist inundacions, commemoracions sonades com la de l’Any Jacint Verdaguer o Maria Àngels Anglada; i més recentment, la crisi econòmica de 2008 que va suposar un daltabaix en el pressupost de la Biblioteca del que encara no ens hem recuperat.

Últimament es parla molt de la nova Biblioteca que s’està construint i hi ha una gran incertesa sobre el futur de la Triadú com a biblioteca. Un edifici nou, adaptat a les necessitats dels vigatans i vigatanes és engrescador però una Biblioteca és molt més, és allò que hi passa a dins i que, ja des de les primeres biblioteques que hi va haver a la ciutat, moltes persones s’han esforçat per aconseguir, sempre en la mesura de les necessitats i de les èpoques i que, des de fa 24 anys en som hereus i continuadors a la Joan Triadú.

Pastís de l’acte de celebració del 20è aniversari de la Biblioteca

24 anys no és una efemèride especialment significativa, però l’estat d’alarma per la crisi del Coronavirus ha obligat a tancar les portes de la Biblioteca durant un temps incert i és precisament per aquest motiu que volem tenir un record especial per tothom qui durant aquests anys ha estat al nostre costat fent la Biblioteca Joan Triadú cada dia una mica més gran: personal de manteniment i de neteja, operaris i empreses que ens han subministrat tot tipus de materials i serveis, també conferenciants, rondallaires, talleristes, titellaires, autors, llibreries i llibreters, conductores de clubs de lectura, músics i col·laboradors de tot tipus, associacions, entitats, estudiants en pràctiques, voluntaris, becaris, i un llarg etc. I també per tots els que han format part del dia a dia de la Triadú: bibliotecàries, tècnics auxiliars de biblioteca, personal subaltern i directores, alguns i algunes dels quals hi són pràcticament des del principi, d’altres han format part de la casa per un temps més curt i sobretot, als usuaris i usuàries, alguns dels quals hem vist créixer i que ara ens visiten amb la seva pròpia família, d’altres que lamentablement ens han anat deixant al llarg de tots aquests anys i els molts que formen part del dia a dia de la Biblioteca i que ens acompanyen en aquest camí i ens inspiren a seguir endavant.

Moltes gràcies a tots i totes i esperem que puguem estar ben aviat al vostre costat.

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.