Dia 43: Recuperem BCNegra 2020. Ciutat amagada

Del 30 de gener al 9 de febrer es va celebrar a Barcelona el festival literari de novel·la negra BCNegra. Aquest festival va ser promogut per Paco Camarasa (1950-2018), fundador i propietari de la mítica llibreria Negra i Criminal que hi havia al carrer de la Sal de la Barceloneta fins l’any 2015 i que tant va ajudar a difondre aquest gènere entre els lectors. Camarasa va ser el comissari de BCNegra durant 12 anys. Després de la seva prematura mort, el va substituir l’escriptor, articulista i guionista Carlos Zanón, un altre gran nom del gènere noir del nostre país.

Enguany, amb el títol Ciutat amagada, aquest festival literari va oferir un programa d’activitats molt ampli com les nombroses Taules Rodones amb autors rellevants del gènere, un homenatge a Andrea Camilleri que va morir el juliol passat i un munt d’activitats paral·leles (clubs de lectura, projeccions, rutes literàries exposicions, etc.) que es van repartir a diversos escenaris de la ciutat de Barcelona.

Alguns dels noms més coneguts del gènere que van participar en el festival van ser Marc Pastor, Domingo Villar, Teresa Solana o Andreu Martín i a nivell internacional Petros Màrkaris, Yasmina Khadra, Dominique Manotti o Maurizio de Giovanni, entre d’altres.

Amb motiu de la crisi del coronavirus, s’ha posat a disposició els vídeos, podcasts i imatges de les taules rodones i per tant es poden recuperar les intervencions dels grans autors del gènere convidats en aquesta edició. Amants del gènere criminal, si us ho vau perdre, aquesta és la vostra oportunitat de recuperar-ho.

 

Programa BCNegra 2020. Ciutat amagada

Guia de lectura BCNegra 2020

Podeu recuperar els vídeos i podcasts a: BCNegra 2020.

Foto: Ajuntament de Barcelona

A més a més, a cada edició del Festival literari BCNegra s’entrega el premi Pepe Carvalho, en honor al personatge creat per  l’escriptor de Barcelona Manuel Vázquez Montalbán i que va ajudar a posar al mapa del gènere negre aquesta la ciutat. Enguany, l’escriptor guardonat per la seva trajectòria en la novel·la negra va ser Juan Madrid, escriptor, guionista de cinema i televisió i periodista amb una quarantena de llibres publicats i creador l’ex-policia i boxejador reconvertit en investigador privat Antonio Carpintero més conegut com a Toni Romano, el protagonista de les seves novel·les.

El jurat del Premi Pepe Carvalho va destacar:

“El compromís literari, polític i ètic de Juan Madrid, escriptor […] traduït a més de setze llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com una eina per explicar què passa als carrers de la ciutat, com es narren a si mateixos els personatges que viuen en ells. La seva ràbia, l’esperança, la bona o mala sort, la injustícia, els codis morals de vencedors i vençuts que Juan Madrid agita a les seves novel·les per també explicar-nos la història del nostre dia a dia”.

I van reconèixer l’autor Juan Madrid com a:

“Un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat. Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, al llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del “hard-boiled” nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història. Ràbia i honestedat, eina política i de denúncia, la seva literatura és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant de la imaginació del seu autor com de les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan les escriu”.

Per saber-ne més:

 

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.