Dia 48: Celebrem el Dia de la mare

Avui, Dia de la mare, us recomanem dues novel·les on el paper de la mare és essencial. Es tracta de dues mares totalment oposades (com si hi poguessin haver dues maneres de ser mares iguals) i que tan han influït en el caràcter, l’educació i la manera d’enfrontar la vida de les seves filles. Un tema, per altra banda, cabdal en la literatura i que ha omplert pàgines dels llibres d’autors i autores clàssics com també dels més contemporanis.

Em dic Lucy Barton / Elisabeth Strout

La protagonista d’aquesta novel·la, Lucy Barton ha de passar unes setmanes a l’hospital després que una operació d’apendicitis aparentment senzilla es compliqui. Davant la impossibilitat de poder-la cuidar, el seu marit, que ha de treballar i fer-se càrrec de les dues filles de la parella, avisa a la mare de la Lucy que es presenta a l’hospital i passa cinc dies i cinc nits amb la seva filla. La seva relació no ha estat mai bona i de fet, fa anys que no parlen. La presència de la mare fa que la Lucy rememori la seva dura infància a un petit poble d’Illinois, Amgash, on eren una família marginada per l’extrema pobresa en la que vivien i que encara ara acomplexa la Lucy tot i deixar-ho enrere quan va aconseguir anar a la Universitat i traslladar-se a viure a Nova York. La mare és una dona de poques paraules, dura, lligada a un marit traumatitzat per la guerra, fet que marca tota la família i resignada al que li ha tocat viure. La incomunicació entre mare i filla és abismal i el que es diu en les nits de vetlla a l’hospital, però també els silencis són l’eix central pel qual es desenvolupa l’argument. La novel·la, narrada en primera persona, també ens ofereix alguns salts endavant i per tant sabrem que la Lucy acaba sent l’escriptora que tant ha desitjat ser i també els canvis i les renuncies que això li suposarà.

L’autora Elisabeth Strout va ser mereixedora del Premi Pulitzer l’any 2009 per Olive Kitteridge, que també va guanyar el Premi Llibreter l’any 2010. Tot és possible (2017), últim llibre de l’autora, és un recull de contes on en un d’ells tornem a trobar el personatge de Lucy Barton, que torna disset anys després al seu poble per trobar-se amb els seus germans.

Podeu trobar aquest llibre a l’e-Biblio en castellà i en anglès.

Vegeu també: Em dic Lucy Barton a la web de l’editorial Edicions de 1984.


Tu no ets una mare com les altres / Angelika Schrobsdorff

En aquest llibre, l’autora ens reconstrueix la vida de la seva mare, l’Else Kirschner, una dona inconformista originària d’una família jueva, burgesa i conservadora de Berlín amb qui trenca relació per un home, un intel·lectual alemany cristià i per viure intensament una vida sense prejudicis. Després de descobrir la infidelitat del seu amor, l’Else es dedicarà a gaudir en el convuls Berlín dels anys vint ple de festes, teatres i cabarets, una vida fascinant però plena de debilitats i contradiccions que afrontarà amb una premissa: tenir un fill amb cada home que estimi. I l’Else en va tenir tres. Però aquesta vida de frivolitat i hedonisme va distreure la protagonista del que estava passant al seu voltant, l’auge del nazisme i que va provocar un brusc trencament d’aquella societat i que l’Else hagués de fugir amb les seves filles a Bulgària durant 8 anys gràcies als seus contactes per viure una vida de misèria i privacions i tornar a un Berlín devastat per la guerra on va morir l’any 1949.

Es tracta d’un relat intens i apassionat amb dues parts molt marcades que va ser un bestseller a Alemanya l’any 1992 quan es va publicar i del que fins i tot se’n va fer una versió televisiva. L’autora va morir l’any 2016, just quan es va publicar en el nostre país i va rebre el Premi dels Llibreters de Madrid aquell mateix any.

Disponible a l’e-Biblio en català.

Vegeu també: Tu no ets una mare com les altres  a la web de l’editorial La Campana.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.