Dia 50: 5 de maig. Dia mundial de la higiene de mans

Doncs resulta que avui és el Dia mundial de la higiene de mans, un dia establert per la OMS i dedicat a recordar als professionals de la salut que rentar-se les mans pot aturar la propagació de microorganismes i per tant, les infeccions. I de fet es recomana que el personal sanitari es renti les mans abans i després d’atendre cada pacient, fins i tot encara que no hi hagin tingut contacte directe, però sí amb el seu entorn (llits, roba, mobiliari…). Aquesta efemèride es va establir fa tan sols 11 anys, l’any 2009, però la importància d’aquest gest tan comú queda ben palès si tenim en compte que el 15 d’octubre també és el Dia mundial de la higiène de mans, en aquest cas però, destinat a tota la població en general.

Retrat del Dr. Semmelweis

Un gest ben simple que actualment està a primera línia de les prevencions per evitar el contagi del Covid-19 però que no va estar sempre tan ben vist. Als hospitals hi va haver una època en que no es preocupaven gaire, per no dir gens de la higiene. Ens hem de remuntar a mitjans del segle XIX quan el metge cirurgià i obstetre Ignaz Semmelweis, d’origen hongarès, va observar que a la Maternitat de Viena on treballava la mortalitat per febre peurperal (infecció generalitzada de la mare després d’un part o un abortament i que també pot afectar al nadó) era molt superior a les dones que parien a l’hospital que a les que ho feien a casa. Les seves investigacions van arribar a la conclusió que el propi personal mèdic portava els bacteris i microorganismes d’un pacient a l’altre i que feien emmalaltir a molta gent. Aquesta teoria no va agradar a la professió (de fet la teoria dels germens com a causa d’infeccions de Pasteur es va desenvolupar dues dècades més tard) i tot i que va posar a la pràctica la seva teoria sobre la higiene del personal i el material mèdic aconseguint uns resultats extraordinaris, el Dr. Semmelweis va ser marginat per la professió mèdica i els científics de l’època. Amb només 47 anys va morir amb greus problemes mentals i les seves teories no es van acceptar fins després de la seva mort gràcies als descobriments del químic i bacteriòleg francès Louis Pasteur. L’any 2015 la Unesco va reconèixer la important aportació a la medicina del Dr. Semmelweis, 150 anys després de la seva mort.

Demostrada doncs l’eficàcia d’un bon rentat de mans amb aigua i sabó per molts motius, la llista de malalties evitables és llarga, és especialment important avui en dia amb la pandèmia de coronavirus que patim. Un vídeo de l’Hospital Germans Trias i Pujols de Badalona ens ensenya com ho hem de fer de manera senzilla i eficaç:

Per saber-ne més:

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.