Dia 52: Llegim Sinatra està refredat i altres escrits de Gay Talese

Gay Talese. Sinatra està refredat i altres escrits. Trad.: Toni Cardona Castellà.
Barcelona : Navona, 2020. 271 p.

«Mai no ha estat refredat»: amb aquest elogi a l’autor clou el pròleg d’aquest llibre Antonio Iturbe, primera traducció al català d’una obra de Gay Talese ( Ocean City, 1932). Afortunadament, l’editorial Navona s’ha apuntat a reivindicar aquest gran escriptor nord-americà, que just fa deu anys edita meritòriament en castellà Alfaguara: Los hijos, Honrarás a tu padre, El motel del voyeur, La mujer de tu prójimo, El puente, Retratos y encuentros, El silencio del héroe i Vida de un escritor han estat publicats en menys d’una dècada.

Si bé Anagrama i d’altres editorials havien publicat llibres de l’anomenat Nou Periodisme, és una incògnita que no hagi estat fins tan tard que també s’hagi traduït finalment a Gay Talese. Hunter S. Thompson, Tom Wolfe, Joan Didion, Norman Mailer o Truman Capote són d’altres dels grans escriptors en l’esfera d’aquest moviment.

Foto: Trobada de Fidel Castro i Muhammad Ali. Hazel Hankin

Sinatra està refredat i altres escrits recopila nou peces escrites des de l’any 1961, quan Gay Talese és un jove redactor del New York Times que comença a bregar en el gran periodisme, fins l’article autobiogràfic «Orígens d’un escriptor de no-ficció» de 1997. Les peces de Talese ens parlen de la redacció de la revista Vogue, dels boxejadors Joe Louis i Floyd Patterson, del redactor de necrològiques Alden Whitman, de la trobada de Muhammad Ali amb Fidel Castro, de l’actor Peter O’Toole o del deliciós episodi a la sastreria del seu avi a Maida, Calàbria, en un destret amb un mafiós. La sastreria i la moda, la boxa, el periodisme,… temes recorrents a la seva obra que fan d’aquest llibre una bona introducció per llegir el nostre autor.

Apunts presos per Gay Talese durant l’entrevista a Frank Sinatra

El perfil o crònica central del recull és la història d’un fracàs del qual, Talese, amb murrieria, sap fer-ne un èxit. Sinatra passa un moment baix i dóna allargues a l’entrevista compromesa a Talese per Esquire (una revista amb més d’un milió exemplars venuts cada mes). Talese persevera i s’acomoda en la cort que acompanya Sinatra, aconsegueix la confiança de la gent propera i també el contacte de la mare. L’origen semblant de tots dos, Sinatra de família siciliana i Talese calabresa, dona molta força a la comprensió íntima per l’home d’èxit espaterrant que és el cantant, actor i empresari que aleshores festeja amb una jove Mia Farrow. El retrat de Talese ha esdevingut un treball clàssic del gènere.

Portada de la revista Esquire Abril 1966 on es publica l’entrevista de Gay Talese a Frank Sinatra

L’estil de Gay Talese és sobri, calmat,… no es deixa desbordar mai i vol ser sempre respectuós amb les persones que coneix sense deixar d’evidenciar les veritats que observa. Veritats que serveixen per informar el lector de prejudicis i posicions equivocades, amb el detall i l’anècdota que parlen, amb el profund treball de coneixement de l’entorn i de la infantesa dels protagonistes dels seus articles, traumes i vivències profundes incloses. No és en va que el mateix Talese també és un dels protagonistes principals en un article, quan evoca la seva infantesa a la boutique de la seva mare a la benestant i benpensada Ocean Island:

«Vaig aprendre a escoltar amb paciència i atenció i a no interrompre mai, ni tan sols quan a la persona li costa molt d’explicar-se, perquè, durant aquests moments de vaguetat i titubejos (tal com em va ensenyar la capacitat d’escoltar de la meva pacient mare), la gent sovint és molt reveladora : allò que dubten a explicar-te pot dir-te’n moltes coses».

Amb Talese, segurament, costa trobar un moment de dir prou. Sempre un article més, sempre una pàgina més. A destacar entre les seves obres:

1961, New York. A Serendipiter’s Journey
Històries de gent corrent de la gran ciutat, relluïnt la faceta provinciana que també alberga Nova York, incidint en la vida fosca de molts perdedors.

Gay Talese llegint. Foto: http://www.gatopardo.com

1963, The Bridge
La vida i amors dels treballadors que construeixen el gran pont suspès de Verrazano-Narrows, retratant el profund canvi dels barris més directament afectats per la nova obra.

1969, The Kingdom and The Power
Relat cara endins del New York Times on va treballar durant més de deu anys.

1971, Honor Thy Father
Investigació de la faceta més personal dels membres de la màfia novaiorquesa d’origen italià, centrada en la figura de Joe Bananas. Malauradament per al pare de Talese, convençut que la premsa exagerava, Talese va confirmar que no era així.

1980, The Neighbor’s Wife
Evolució de la moralitat i de la llibertat sexual als Estats Units al llarg del segle XX; curiosament aquest llibre incitaria a un curiós propietari d’un motel a contactar Talese

1991, Unto the Sons
La història familiar d’un sastre calabrès que emigra als Estats Units, trenada amb els canvis del món.

2006, A Writer’s Life
A partir de la seva vida com a escriptor, Talese reflexiona sobre l’escriptura i el fet literari.

2016, The Voyeur’s Motel
Al cap dels anys, es pot publicar la història d’un propietari d’un motel que espiava els clients de manera organitzada, d’acord amb la seva esposa. I mai va ser descobert.

Actualment a l’e-Biblio en poden llegir els següents títols:

O bé veure’n aquesta entrevista en anglès:

I a més a més:

Web oficial de Gay Talese
Lloc web oficial amb entrevistes, bibliografia, biografia extensa, articles,…

I a la xarxa, en anglès, també es pot llegir el relat que titula el present llibre:

Frank Sinatra Has a Cold. Article original en anglès a la revista Esquire.

O el següent perfil biogràfic a la revista mexicana Gatopardo:

Sofía Viramontes. Un tributo a Gay Talese. A: Gatopardo, febr. 2019.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.