Dia 54: Ens endinsem a la Biblioteca Pública de Nova York

La Biblioteca de Nova York (NYPL) és una de les més importants del món. Inaugurada l’any 1911 fruit de la fusió de dues grans biblioteques de la ciutat de Nova York, és actualment una de les institucions culturals i d’aprenentatge més gran del món. La seu principal està situada a la 5ena Avinguda amb el carrer 42 però té 92 sucursals escampades per tots els barris de la ciutat. Amb més de 50 milions de documents de tot tipus i més de 3.000 persones treballant-hi és, evidentment, una Biblioteca amb majúscules.

Amb unes característiques com aquestes, la gestió d’aquesta Biblioteca és segur un engranatge que dona per molt i així ho podem descobrir al documental Ex libris: La Biblioteca Pública de Nueva York durant més de 3 hores i que ara podem visualitzar a la plataforma digital FILMIN (pel mòdic preu de 3.95 euros si no hi esteu abonats). Està dirigit per Frederick Wiseman, reputat director i responsable també d’altres llargmetratges del mateix estil com National Gallery on s’endinsava en aquest museu de Londres per mostrar el seu dia a dia.

En el cas d’Ex-libris veiem, a través d’un retrat minuciós, que una biblioteca és molt més que un magatzem de llibres, veiem les activitats que s’hi organitzen, les reunions internes del personal, els usuaris, el treball intern, la gestió, el seu finançament… Un documental que va merèixer el Premi FIPRECSI (Federación Internacional de la Prensa Cinematográfica) al Festival de Venècia l’any 2017 i que us recomanem per poder entendre la importància del paper la biblioteca pública en una societat on el coneixement i l’aprenentatge continuat són imprescindibles pel desenvolupament de ciutadans i ciutadanes lliures i amb criteri i més encara en una època en que les fake news estan a l’ordre del dia. Ens ho explica de manera immillorable el crític Esteve Plantada a Les entranyes de la biblioteca més famosa del món:

Perquè Ex Libris no és només un meravellós retrat de la biblioteca més famosa del món, sinó un al·legat en favor de l’educació, el coneixement i la intel·ligència. Un tret a la idiotització de l’era Trump. Un retrat d’allò que són, ara, els Estats Units. I un clam que avui, en dies de confinament i incertesa, amb les biblioteques del país tancades i sense cap previsió plausible de cara al futur més immediat, és revitalitzadora. Com en són, d’importants: per la cohesió social, per igualar els recursos i les oportunitats, per formar, per acompanyar, per ser i preservar valors que van molt més enllà de l’emanació cultural. Ex Libris i el poder fascinant dels documentals de Wiseman, que no saps com, t’acaben atrapant i fent pensar. Una manera de voler que el món sigui més just, i d’adonar-se que hi ha gent que sempre treballa per fer-ho, encara que siguin absolutament invisibles.

Esteve Plantada. Les entranyes de la biblioteca més famosa del món a la revista El Temps (20/04/2020)

Vegeu també:

Imatge: Rose Main reading room, la sala de lectura principal de la NYPL a http://www.nypl.org

 

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.