Dia 56: El món del còmic en temps de pandèmia

El cap de setmana passat s’hauria d’haver celebrat, a Barcelona, l’edició 38 de Còmic Barcelona, una fira dedicada al món del còmic i on es preveia l’assistència de més de 100.000 persones. En temps de coronavirus la cancel·lació era inevitable i totes les activitats programades i les presentacions de les novetats de l’any hauran d’esperar un altre moment. Però el gremi no s’ha quedat aturat durant la pandèmia i guionistes, dibuixants i editorials han utilitzat les xarxes i altres recursos virtuals per oferir gratuïtament alguns dels seus treballs. Tot seguit us en fem una selecció:

El Víbora para supervivientes

La revista El Víbora era una revista mensual fundada l’any 1979 amb autors i temàtica underground i estil irreverent. Lamentablement va deixar d’editar-se l’any 2004 després de publicar-se 300 números. L’excepcionalitat d’aquesta pandèmia ha fet ressuscitar aquest còmic a través de la web de Ediciones La Cúpula.

El Jueves

La revista de còmic humorístic El Jueves, des d’un primer moment, va anunciar que continuarien la publicació amb normalitat i que es podria trobar, com sempre, cada dimecres al quiosc a més a més dels  continguts gratuïts a la seva web. Perquè tal com ells mateixos van comentar en un comunicat:

“Decir que la risa es el mejor antídoto es demasiado optimista en una situación como la actual. Pero sin ella es imposible mantener la cordura en estos días de cuarentena y pasión por el papel de váter.”

Autors i editorials que ofereixen còmics gratuïts:

  • Vicente Cifuentes El prolífic autor de còmic ha treballat en els mercats més importants del gènere com en el francès i en el nord-americà en dues de les grans editorials del món del còmic: DC Comics i Marvel. En temps de coronavirus ofereix gratuïtament Legendary i 3 lliurements del còmic de misteri i terror Murderville. Vegeu aquí

 

  • Cristina Duran i Miquel Àngel Giner Bou van rebre el Premi Nacional de Còmic l’any 2019 per Dia 3, un còmic sobre l’accident de metro de València on van morir 43 persones. També comparteixen alguns dels seus treballs anteriors a través d’ISSUU a La Grua Estudios.

 

  • Julia Gförer La dibuixant, novel·lista gràfica i autora nord-americana, considerada una de les artistes més prometedores de la seva generació ens ofereix gratuïtament el seu treball Black is the color (2013) sobre un mariner abandonat a l’oceà on sucumbirà al cant de les sirenes.

  • Cels Piñol Autor de còmic barceloní que durant els anys 80 va crear la saga Fanhunter on en un futur distòpic els fans són perseguits i s’organitzen en una resistència per defensar les seves idees i evitar que la imaginació del món sigui destruïda. Podeu gaudir d’alguns còmics d’aquesta saga i d’altres d’aquest autor gratuïtament a Fanhunter.

  • Javi de Castro a través de la seva webcòmic ofereix els seus treballs digitals aprofitant al màxim les possibilitats d’aquest mitjà i així incorpora a les seves vinyetes gifs animats. Vegeu: The eyes.

 

  • L’Editorial Dolmen fundada l’any 2001 i dedicada al món del còmic i, especialment al fenomen zombi, ofereix continguts gratuïts com Historia de perros viejos de Manuel H. Martín i dibuixos de Juanma Espinosa entre d’altres a través del codi YOMEQUEDOENCASA.

  • Raquel Gu ens ofereix el còmic Científicas basat en una obra de teatre de la Unidad de Igualdad de la Universitat de Sevilla.

Autors i dibuixants de còmics a través de les xarxes socials:

Molts autors i dibuixants de còmic han compartit les seves visions del confinament a les seves xarxes socials, especialment a Instagram. Podem seguir-ne alguns de ben interessants de Flavita Banana, Miguel Gallardo, Moderna de Pueblo, Paco Roca amb la seva sèrie a Twitter cuarentena pijamera o els col·lectius Mujeres Topo o Autoras de cómic.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.