Dia 59: Commemorem el 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració de la Segona Guerra Mundial

Avui us proposem una mica d’història. Durant aquest confinament estem vivint un munt d’efemèrides històriques que hem de commemorar, en aquest cas virtualment, i ho volem fer per tal que aquests fets no quedin en l’oblit i per sobre de tot, que no es tornin a repetir. És el cas del 75è aniversari de l’alliberament dels camps de concentració de la Segona Guerra Mundial: Auschwitz, Stutthof, Sachsenshausen, Ravensbrück, Buchenwald,  Flossenbürg , Dora-Mittelbau, Dachau,  Mauthausen , Neuengamme o Bergen-Belsen.

El passat 5 de maig es va commemorar el 75è aniversari de l’alliberament del camp concentració de Mauthausen, una celebració que es va fer efectiva virtualment a causa del COVID-19 el dia 10 d’aquest mes amb la Cerimònia internacional d’alliberament de Mauthausen. Aquest 2020 només s’ha pogut commemorar presencialment l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, el passat 27 de gener.

Aprofitant aquesta efemèride El Memorial Democràtic, la institució de la Generalitat de Catalunya que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980), ha publicat el cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis” al Banc de la Memòria. Actualment és la base de dades de deportats més completa de l’Estat amb un total de 9.162 persones deportades registrades, de les quals unes 2.000 són catalanes, i que s’anirà actualitzant amb els resultats de noves recerques. Aquest projecte està realitzat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

Què hi trobarem?

Francesc Boix, fotògraf a Mauthausen. Imatge: Museu d’Història de Catalunya

Aquesta base de dades ens permet conèixer la biografia de cadascun dels deportats en aquests camps de concentració i extermini, des de la seva trajectòria anterior fins la data de la seva mort o alliberament en alguns casos. Podem cercar per nom i cognoms, per municipi, per data de naixement, de defunció, per la situació del deportat (alliberat/da, desaparegut/da, evadit/da, fugit/da, mort/a o traslladat/da), per lloc de situació del deportat, per camp de concentració nazi o per subcamp i finalment per número de matrícula.
Tota aquesta informació ha estat extreta dels arxius de la majoria de camps de concentració (Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Gross-Rosen, Mauthausen, Mittelbau-Dora, Natzweiler , Neuengamme , Ravensbrück, Sachsenhausen, Stutthof i Treblinka), així com de l’arxiu de l’International Tracing Service de Bad Arolsen, l’arxiu de l’Amical de Mauthausen, la llista elaborada pel deportat Joan de Diego Herranz, així com també incorpora informació d’altres obres cabdals sobre deportació.
Tota aquesta informació es combina mitjançant altres recursos com per exemple els mapes interactius que permeten navegar sobre els diferents camps de concentració i extermini, els camps secundaris o llocs de detenció, entre d’altres.
Finalment, aquesta base de dades s’acompanya de la icònica imatge datada del 5 de maig del 1945 quan les tropes americanes entraven a Mauthausen i l’alliberaven. En aquells moments es desplegà una pancarta feta de llençols, amb la inscripció realitzada pel dibuixant Francesc Teix: “Los espanyoles antifascistas saludan a las fuerzas libertadoras”.

Fotografia: Donald R. Ornitz

A Osona:

En aquesta base de dades hi figuren 39 osonencs de naixement que van ser deportats a diferents camps de concentració i d’extermini amb diferent sort i dels municipis següents: Centelles (2), Gurb (1), Manlleu (5), Prats de Lluçanès (2), Roda de Ter (6), Rupit i Pruit (1), Sant Boi de Lluçanès (2), Sant Hipòlit de Voltregà (1), Sant Julià de Vilatorta (2), Sant Quirze de Besora (1), Santa Eugènia de Berga (1), Seva (2), Sora (1), Torelló (2) i Vic (10).
Des de la Biblioteca us convidem a descobrir aquesta eina per tal conèixer de primera mà la història de totes aquestes persones que tal i com hem vist ens són d’allò més properes. Una eina de reivindicació de la memòria històrica que de ben segur serà molt profitosa i interessant per tothom.

A les Biblioteques hi trobaràs:

Disponibles a l’e-Biblio:

Per saber-ne més:

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.