Dia 67: Sota terra : una lectura per a espeleòlegs de la vida i de l’ànima

Robert Macfarlane. Sota terra : un viatge a les profunditats del temps. Trad. Alexandre Gombau. Barcelona : Angle, 2020. 544 p. Col. Inspira, 76

Llegir Sota terra pot canviar la nostra manera de comprendre i d’estar al món : acompanyant l’autor cap els interiors de l’escorça de la Terra fem un viatge al passat, al present i al futur del planeta i de la humanitat. Segurament, per la seva densitat, intensitat i suggestió serà un d’aquells llibres als quals voldrem tornar… per llegir amb la calma que recomanava Erasme de Rotterdam.

No és en va que Robert Macfarlane li ha dedicat sis anys i mig : l’ha escrit a partir d’experiències viscudes, seguiment d’articles científics, rastreig d’arxius, de biblioteques, capbussat en el contrast amb col·legues, científics, alumnes i diversa gent d’arreu del món. El fruit n’és aquest magnífic repàs de les interioritats del què coneixem que hi ha sota terra, en un constant anar i venir de la foscor a la llum, de l’interior a l’aire lliure, de la ignorància al coneixement.

Estructurat en tres parts, cadascuna d’elles precedida d’una cambra o invitació a la lectura, Robert Macfarlane ens porta a onze espais subterranis, sempre guiat per persones profundament coneixedores dels llocs explorats. Visitarem jaciments mortuoris de fa deu mil anys, la xarxa subterrània de la ciutat de París, una mina de sals sota el mar on també s’hi investiga l’univers, una espectacular glacera a Greenlàndia amb els seus molins o forats, el carst del riu subterrani Reka o Timavo, el sistema de coves i dolines als Alps Julians (amagatall dels contendents en les dues guerres mundials del passat segle), les remotes coves àrtiques a Noruega amb pintures rupestres, el bosc urbà londinenc d’Epping amb la investigació de la seva xarxa fúngica, un cementiri nuclear a cinc-cents metres de fondària a Finlàndia, el maelström a les costes noruegues on la pesca del bacallà lluita contra les prospeccions petrolíferes … Una vegada i una altra ens endinsarem a l’interior de cavitats, coves, traspassant portes on diu ‘prohibit passar’, encuriosits per on arribarem i què trobarem; una recomanació, però : quan patiu per l’autor, penseu que a hores d’ara és ben sa i estalvi havent fet, entre d’altres coses, clubs de lectura confinats a les xarxes socials.

Però sí, hi ha moments molt angoixants:

«Vull cridar, però no és recomanable; vull retrocedir, però no puc; per tant, continuo avançant centímetre a centímetre, amb pols de pedra a la boca, esgarrapant l’aspra roca amb els dits, arrossegant la motxilla al darrere, enmig del silenci i la remor dels trens creixent i disminuint, la respiració treballosa i les palpitacions al cor».

Es pot continuar unes ratlles més enllà o xiular mentre es llegeix en diagonal tancant els ulls a estones.

Robert Macfarlane té l’habilitat d’apropar el lector a la més gran diversitat de coneixements i d’investigacions científiques, sense perdre el rigor i sense deixar de petja la profunda imaginació, la tenacitat dels investigadors, cadascú en la seva especial idiosincràcia, amb els científics ‘tocats del bolet’ que fan coses aparentment estrambòtiques com ara afaitar borinots o llençar ànecs de plàstic en corrents d’aigua del glaç. En tot moment es fa palesa la consciència del propi cos humà en l’univers i dels reptes mediambientals de la humanitat, una vegada encetada l’època de l’antropocè, amb els residus nuclears i la producció de plàstics que acaben sent material geològic.

No us el perdeu, és un llibre profitós per a científics i profans per la diversitat i amenitat dels temes tractats; l’autor gasta una erudició amable que convida a conèixer i aprofundir molts de temes fascinants. Les sensacions inquietants sobre el temps hi sovintegen, amb les contínues reflexions arrel de les seves vivències, lectures, contrastos amb els seus guies: «de vegades, en la foscor, es pot veure més clarament» o que «els humans també som éssers minerals» o sobre el caire ideològic dels estudis científics o que el temps geològic regeix el temps subterrani, per exemple. Sota terra també pot ser una amena invitació a la lectura d’articles científics, sí, però també a la bona literatura, com ara E.A. Poe, Ursula K. Le Guin o Walter Benjamin.

Llegim Sota terra, doncs, amb aquella calma que hem esmentat i amb la prevenció que es poden passar moments de claustrofòbia, sobretot en aquest temps de confinament i de desconfinament. Però després del terror, arriba l’entusiasme. Paga la pena.

L’autor

Robert Macfarlane (Halam, Anglaterra 1976) és actualment professor a Cambridge, a l’Emmanuel College. Ha escrit obres sobre naturalesa, paisatge i senderisme, havent obtingut nombrosos reconeixements, com ara el premi E.M. Forster l’any 2017. Entre d’altres, ha escrit:

En aquest temps de pandèmia, Robert Macfarlane no ha parat, és clar, i ha proposat de manera reeixida un club de lectura als seus seguidors arreu del món mitjançant la xarxa social Twitter (Robert Macfarlane a Twitter : @RobGMacfarlane) : un petit llibre de culte per els amants del retorn a la vida humana més imbricada en la pura naturalesa : es tracta de The Living Mountain de Nan Shepard, publicat a casa nostra per l’editorial de la Bisbal d’Empordà Sidillà: La muntanya viva. Un llibre que també tenim deler de llegir, si pot ser sota una bona ombra lluny de qualsevol fressa mecànica… «Una muntanya té una part interior» hi va escriure l’autora Nan Sheperd.

A la xarxa trobareu vàries entrevistes amb l’autor, com la següent arrel del llibre Underland:

Aprofitem per recordar-vos que a la comarca d’Osona hi ha dues biblioteques amb sengles fons especialitzats en muntanyisme : Fons de senderisme, excursionisme i viatge a la Biblioteca Antoni Pladevall de Taradell i el Fons especialitzat en Muntanya i Excursionisme a la Biblioteca Dos Rius de Torelló.

Hi trobareu revistes, mapes, guies, llibres de viatges, d’orientació, etcètera … i l’expertesa de les bibliotecàries.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.