Dia 68: Visitem virtualment la Casa Museu de Frida Kahlo.

Museu Frida Kahlo

Avui us proposem visitar, virtualment, la Casa Museu de Frida Kahlo, coneguda com La Casa Azul.

Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón (Coyoacán, Ciutat de Mèxic 1907-1954) coneguda arreu com a Frida Kahlo va ser una de les artistes mexicanes més icòniques del s. XX. Les seves pintures, amb elements expressionistes i surrealistes, tracten temes populars i autobiogràfics, molt influenciades per l’art popular mexicà indígena. La seva obra pictòrica està formada per unes 150 obres, moltes de les quals són autoretrats que reflecteixen els diferents moments de la seva vida. Un greu accident en un autobús quan tenia 18 anys li va suposar una llarga convalescència, més de 30 operacions i un dolor físic i patiment psicològic que va suportar la resta de la seva vida, però també va fer que es bolqués en la pintura. Un any després d’aquest gravíssim accident va pintar el seu primer autoretrat (1926), una constant a la seva obra i on reflectia els seus sentiments.

Autoretrat de Frida Kahlo, 1926

L’any 1929 es va casar amb el pintor Diego Rivera que va influir-la molt artísticament i políticament però també amb qui va mantenir una relació tempestuosa que va acabar en divorci al cap de 10 anys per casar-se de nou un any més tard. L’any 1939 va exposar a París i un autoretrat seu va ser el primer quadre d’un artista mexicà adquirit pel Museu del Louvre (actualment es troba exposat al Centre Pompidou) i allà va entrar en contacte amb els intel·lectuals i artistes de l’època que li van demostrar una gran admiració: Picasso, Kandinsky, André Breton o Marcel Duchamp, per citar-ne alguns.

Durant la dècada dels anys quaranta, amb el seu marit es van traslladar-se a viure una temporada als Estats Units i allà Frida Kalho va fer diverses exposicions de la seva obra als principals museus del país com el MOMA, Institut d’Art Contemporani de Boston o el Museu d’Art de Filadèlfia.

Autorretrat amb collaret d’espines. 1940

L’any 1953 es va organitzar l’única exposició individual de l’artista a Mèxic però en aquell moment el seu estat de salut era molt delicat. Per assistir a la inauguració es va instal·lar en un llit d’hospital al centre de la galeria i va gaudir d’allò més de l’acte, parlant amb els assistents, explicant acudits, cantant… Va ser un èxit rotund.

Va morir l’any 1954 després d’agreujar-se els seus problemes de salut, el que va suposar l’amputació d’una cama, caure en una greu depressió, alguns intents de suïcidi i molt de dolor i patiment.

L’any 1958 la casa on va néixer i morir Frida Kahlo al barri de Coyoacán de Ciutat de Mèxic es va convertir en un museu dedicat a la seva vida, la seva obra i l’univers creatiu que sempre la va acompanyar. Les seves cendres es conserven a La Casa Azul juntament amb un dels últims quadres que va pintar i on es pot llegir la frase: Viva la vida. Frida Kahlo, Coyoacán, 1954 México.

Després de caure un temps en l’oblit, la seva vida i la seva obra va recuperar el ressò internacional, especialment a partir dels anys 80 i 90 i va tenir una gran influència en artistes contemporanis internacionals com Madonna, la seva figura es va convertir en icona del feminisme per la seva independència, lluita i rebel·lia, es van escriure diverses biografies de Frida Kahlo i fins i tot es van fer pel·lícules de la seva vida.

Per saber-ne més:

 

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.