Dia 72: Centenari Ray Bradbury

Durant l’any 2020 se celebra el centenari del naixement de l’escriptor de llibres de fantasia, ciència-ficció i terror Ray Bradbury (1920-2012).

Gran aficionat al món del còmic i la literatura pulp, el jove Ray no va poder anar a la universitat per motius econòmics però com a gran lector que era des de petit, va suplir aquesta formació acadèmica de manera autodidacta i amb molta lectura a la biblioteca pública de Los Angeles ciutat on es va traslladar a viure la seva família quan era un marrec. I de ben jove va començar a escriure els seus primers relats, que va publicar al recull Dark Carnival (1947).

La seva enorme obra consta de nombrosos relats, novel·les, obres de teatre, guions cinematogràfics i de sèries de televisió, també alguns llibres de poesia i assajos. És especialment conegut pel llibre Cròniques marcianes (1950) un conjunt de contes sobre diferents viatges al planeta Mart i la seva posterior colonització per part dels terrícoles i la novel·la Fahrenheit 451 (1953) on, en un “futur distòpic” el bomber Guy Montag treballa cremant llibres perquè la gent no llegeixi ni pensi per ella mateixa i així sigui manipulable. La censura, el poder repressor i la importància de la literatura són alguns dels temes que tracta la novel·la que descriu una societat esclavitzada pels mitjans de comunicació, els tranquil·litzants i el conformisme.

Durant la seva llarga carrera literària va ser guardonat amb nombrosos premis alguns específics del gènere de fantasia i ciència-ficció però l’any 2007 va merèixer una menció especial del Premi Pulitzerper la seva distingida, prolífica i profundament influent carrera com a un incomparable autor de ciència-ficció i fantasia.” També van destacar:

“Ray Bradbury és una d’aquells estranys individus l’escriptura del qual ha canviat la manera com pensa la gent. Els seus més de 500 treballs publicats – històries curtes, novel·les, obres de teatre, guions cinematogràfics, guions televisius i poesia – exemplifiquen la imaginació Americana en la seva forma més creativa. Una vegades llegides, les seves paraules mai s’obliden. Els seus llibres més coneguts i estimats, Cròniques Marcianes, L’home il·lustrat, Fahrenheit 451 i “La feria de las tinieblas” són obres mestres que els lectors porten amb ells la resta de la seva vides. El seu poder d’atracció constant i atemporal de públic jove i adult ha demostrat que és un dels autors realment clàssics del segle XX – i del XXI.”

Portada de la revista Written by amb motiu dels 90 anys de Ray Bradbury. Il·lustrada per: Lou Romano

Les seves obres han estat una gran influència a la cultura i la literatura dels nostres dies i autors com Stephen King, Margaret Atwood i Neil Gaiman i el director de cinema Steven Spielberg han reconegut ser grans lectors de Ray Bradbury. A Espanya Chicho Ibáñez Serrador va adaptar alguns dels seus relats al mític programa de televisió dels anys 60 Historias para no dormir. I en el seu honor, un cràter de la lluna porta el nom de Dandelion Crater homenatjant la seva obra Dandelion Wine (en castellà es va traduïr amb el títol de Vino de estío).

Amb motiu del centenari del seu naixement hi havia previstos durant tot l’any actes per commemorar aquesta efemèride. Alguns s’han celebrat al món virtual, d’altres han estat posposats.

Destaquem la inclusió d’una nova categoria a Los Angeles Times Books Prizes, el Premi Ray Bradbury per a llibres de ciència-ficció, fantasia i ficció especulativa, que en el seu primer any ha estat atorgat a l’escriptor Marlon James per la novel·la distòpica Black leopard, red wolf. També que està prevista una exposició al CCCB Mart, el mirall vermell, ara posposada per l’any 2021, on es dedicarà una part a l’obra de Ray Bradbury i inclourà objectes proporcionats pel Centre d’Estudis Ray Bradbury de la Universitat d’Indiana (EUA).

Bibliografia:

Obres de l’autor a la Biblioteca Joan Triadú de Vic

Ray Bradbury a l’e-Biblio:

Per saber-ne més:

 

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Obert per confinament i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.