Mor als 87 anys l’escriptor Juan Marsé

El passat 18 de juliol va morir l’escriptor de Barcelona Juan Marsé (1933-2020) a l’edat de 87 anys arran de les complicacions en una malaltia renal i cardíaca que patia des de feia anys. Les seves novel·les eren un reflex de la Barcelona grisa i pobra de la postguerra en la que va viure durant la seva infància i joventut al barris del Guinardó i El Carmel.

Als 13 anys es va veure obligat a deixar els estudis per treballar en un taller de joieria, feina que combinava amb la seva passió per l’escriptura. A finals dels anys 50 va publicar els seus primers relats en revistes literàries i va ser l’any 1959 quan va guanyar el seu primer premi literari amb el relat Nada para morir. Aquell mateix any es va traslladar a viure a París on va viure fins l’any 1962.

La seva primera novel·la es va publicar el 1960 i Últimas tardes con Teresa publicada l’any 1966 i premi Biblioteca Breve concedit per l’editorial Seix Barral va suposar la seva consagració en el món literari. Marsé va col·laborar en premsa, va treballar en el món publicitari i també va escriure guions per cinema però és conegut principalment per la quinzena de novel·les que formen part de la seva bibliografia, algunes d’elles tan conegudes i llegides com Últimas tardes con Teresa, Si te dicen que caí, El amante bilingüe, El embrujo de Shanghai o Rabos de lagartija. A més a més, també va publicar diversos reculls de contes, alguns assaigs literaris, reculls d’articles periodístics i fins i tot un parell de contes infantils.

Se’l va incloure en la corrent literària de la Generació dels 50 o de l’Escola de Barcelona juntament amb altres escriptors destacats de l’època com Jaime Gil de Biedma, Eduardo Mendoza, Manuel Vázquez Montalbán, Juan Goytisolo o Terenci Moix entre altres.

Juan Marsé va guanyar els principals premis literaris en llengua castellana com el Premio Planeta (1978), Premio de la crítica (1994 i 2001), Premio Nacional de Narrativa (2001), la Medalla d’or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2002) o el Premi Cervantes (2008), la màxima distinció de la literatura espanyola.

Les seves obres sempre van tenir molta acceptació entre els lectors i la crítica i es van traduïr a diversos idiomes com el francès, l’alemany, l’italià, el txec o el portuguès entre altres. Algunes de les seves novel·les més conegudes es van adaptar a la gran pantalla malgrat que a Marsé, un gran cinèfil, mai li va satisfer el resultat.

Obres de Juan Marsé a la Biblioteca Joan Triadú:

Novel·les i reculls de relats:

Altres:

Juan Marsé a l’e-Biblio:

Per saber-ne més:

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.