Club de lectura Dones i literatura: Cranford d’Elizabeth Gaskell

 

A la trobada del Club de lectura Dones i literatura del mes de març comentarem el llibre Cranford d’Elizabeth Gaskell.

Amb una amable ironia, molt propera a la que trobem en certes obres de Jane Austen, Cranford ens presenta la vida quotidiana d’un poblet anglès de la primera meitat del segle XIX. Novel·la divertida i captivadora sobre les trifulgues d’un grup de dones de mitjana edat lleugerament excèntriques i ridículament esnobs que viuen apartades de la modernitat, conté alhora, darrere les aparences, la vanitat i les petites preocupacions de les protagonistes, una reflexió sobre problemes de gènere, socials i econòmics molt vigents en l’època en què va ser escrita, i encara ben rellevants avui dia.

(De la contraportada del llibre)

 

Cranford és una de les novel·les més conegudes d’Elizabeth Gaskell. Es va publicar per primera vegada per fascicles a la revista Household Words editada per Charles Dickens i l’any 1853 es va publicar com a llibre. 

Elizabeth Gaskell (Londres 1810 – 1865) era la filla petita d’una família benestant vinguda a menys. Quan la seva mare va morir se’n va fer càrrec la seva tieta, que vivia a Knutsford, localitat que va inspirar la fictícia Cranford i va ser la seva tieta qui es va cuidar que rebés l’educació tradicional que rebien les noies en aquella època. Després de casar-se amb William Gaskell, un pastor protestant de la branca unitària, es va traslladar a viure a Manchester on l’ambient industrial i els conflictes socials van influenciar a Elizabeth Gaskell molt profundament una influència que l’autora va reflectir detalladament en les seves obres.

La mort del seu primer fill l’any 1848 va impulsar Gaskell a escriure la seva primera novel·la Mary Barton que es va publicar de manera anònima. Va tenir un gran èxit, en va vendre milers de còpies i es va comparar amb l’autora Jane Austen. Mentre el seu marit es dedicava a la beneficència i les causes socials, ella es va envoltar d’escriptors, periodistes, dissidents religiosos i reformadors socials. Eren habituals les visites a casa seva de Charles Dickens, la seva amiga Charlotte Brönte i altres escriptors i intel·lectuals de l’època. Totes les seves altres obres es van publicar primer per fascicles, la majoria d’elles a la revista de Dickens. L’any 1857 va publicar la que seria la primera biografia de la seva gran amiga Charlotte Brönte. Gaskell va morir sobtadament l’any 1865 d’un atac de cor i la seva última novel·la es va publicar de manera pòstuma primer als Estats Units i uns dies més tard a la Gran Bretanya.

És autora de diverses novel·les que són un retrat molt detallat de la vida de l’època victoriana incloent les classes més desafavorides i on la crítica social i la lluita del proletariat per millorar les seves condicions de treball i de vida són habituals. També es caracteritzen per fer ús del llenguatge col·loquial que feien servir els obrers i de l’ús d’un fi sentit de l’humor. A més a més de novel·les, va escriure poesia i contes curts i són especialment coneguts els relats de terror d’estil gòtic.

Les seves obres han esdevingut clàssics de la literatura anglesa i han estat portades a la petita pantalla en diverses ocasions. La darrera adaptació de Cranford es va fer l’any 2007 de la mà de la BBC i va rebre nombrosos guardons.

Les sessions del club de lectura Dones i literatura són conduïdes per  Rosa M. Rubio Gutiérrez.

Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden recollir el llibre a la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

La trobada del Club de lectura Dones i literatura es farà:

Dijous, 4 de març de 2021 a les 18:30 h. a través de Jitsi Meet (Aplicació de Videoconferència).

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Club de lectura Dones i Literatura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.