Club de lectura en francès: Le vie devant soi de Romain Gary (Émile Ajar)

Durant el mes de març els participants del Club de lectura en francès llegiran el llibre Le vie devant soi de Romain Gary (Émile Ajar).

Un cant a favor de la solidaritat entre els oblidats.
La vida al davant és la tendra història dels marginats explicada a través dels ulls de Momo, un nen àrab que viu a la pensió de la senyora Rosa, una vella exprostituta jueva, supervivent d’Auschwitz, que acull fills esgarriats en un suburbi de París.
Romain Gary ens descriu un sòrdid mosaic humà -jueus i àrabs, africans, transvestits i prostitutes dels barris baixos- on Momo fa el seu aprenentatge vital. Amb el seu registre adolescent denuncia el racisme i el materialisme i fa una reflexió sobre la vellesa, la soledat, l’eutanàsia. La vida al davant, que va guanyar el premi Goncourt, sorprèn per la seva actualitat, plena d’ironia, ingenuïtat i amor.

(Text de la contraportada dels llibres)

Romain Gary (Vilnius, Lituania; 1914 — París 1980) era Roman Kacew de naixement, quan Vilnius pertanyia a Polònia dins de l’Imperi Rus. De petit també va viure a Varsovia però va haver de fugir amb la seva mare a França a causa del seu origen jueu. Allà va cursar els seus estudis i va decidir que seria escriptor. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, es va allistar al bàndol dels aliats i va ser aviador. Un cop acabada la guerra va rebre diverses distincions com a heroi de guerra, va acabar els seus estudis de dret i va ingressar a la carrera diplomàtica francesa, cosa que el va portar a residir a diversos països d’Europa i del continent americà. 

Es va casar amb l’escriptora i aventurera anglesa Lesley Blanch i després l’actriu nord-americana Jean Seberg amb qui va tenir dos fills, l’Alexander Diego i la Nina Hart, que va morir als pocs dies de néixer. Tots dos matrimonis van acabar en divorci.

Com a escriptor va ser molt prolífic, va escriure una trentena d’obres entre novel·les, assaigs, relats i guions de cinema i va guanyar el prestigiós premi Goncourt l’any 1956 amb Les raines du ciel. Fart de les males crítiques que en els darrers anys havien tingut les seves obres, acusant-lo d’estar passat de moda, l’any 1975 va presentar Le vie devant soi al premi Goncourt amb el pseudònim d’Émile Ajar, que va guanyar i després de deixar passar un temps i de rebre les millors crítiques a tots nivells va desvelar la seva identitat real, creant un gran escàndol a França i un problema legal important ja que aquest premi només pot ser concedit una sola vegada a un mateix autor. Le vie devant soi va vendre més d’un milió d’exemplars a França i va deixar en evidència la crítica literària i el sector cultural francès.

A més a més, Romain Gary va participar en una vintena de pel·lícules i sèries de televisió com a guionista, director i fins i tot com a actor.

Gary es va suïcidar l’any 1980 poc després de la mort per sobredosi de pastilles de la seva ex-dona Jean Seberg, que no va poder superar mai la mort de la seva filla.

Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden passar a recollir el llibre a la Biblioteca. També es pot reservar cita prèvia en aquest enllaç.


A causa de les restriccions per la pandèmia de Covid-19 no es farà la trobada del Club de lectura en francès. Els participants podran fer les seves aportacions i comentaris de manera virtual a través de correu electrònic.

 

 

 

 

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Club de lectura en francès i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.