Club de lectura en francès: Le dernier ami de Tahar Ben Jelloun

A la trobada del mes de maig, els participants del Club de lectura en francès comentaran el llibre Le dernier ami de Tahar Ben Jelloun.

Al Tànger dels anys 60, dos adolescents de mons llunyans inicien una amistat. Tots dos estan profundament marcats per la història convulsa del seu temps i la seva terra: l’un, reservat i de mirada benèvola, prové d’una família quasi aristocràtica de Fes emigrada a Tànger, i l’altre és tangerí de caràcter i du la ràbia al cos. En un camp disciplinari, on la repressió del règim s’exerceix de la manera més cruenta, els dos joves aprendran el valor de la seva integritat i passaran brutalment a l’edat adulta; perdran la candidesa de la seva joventut i tots els seus somnis. Amb L’últim amic Tahar Ben Jelloun ens relata, amb la cruesa justa i la tendresa necessària, el desplegament d’una amistat que batega a través de l’experiència de l’emigració, de la solitud, dels desencants de la maduresa, de la petitesa del quotidià, fins la darrera prova, la definitiva.

(Text de la contraportada dels llibres)

Tahar Ben Jelloun (Fes, Marroc; 1 de desembre de 1944- ) és escriptor i poeta, un dels més prestigiosos en llengua francesa tot i que la seva llengua materna és l’àrab. De petit va rebre l’educació en una escola bilingüe en francès i àrab i va estudiar Filosofia a la Universitat Muhammad V de Rabat. Amb 20 anys va passar 19 mesos es un camp de reeducació per haver participat en una manifestació patint tota mena de maltractes, tortures i vexacions. En ser alliberat va acabar els seus estudis i va exercir de professor de filosofia però l’any 1971 es va traslladar a viure a França on es va doctorar en Psicologia Social i va publicar el seu primer llibre de poemes Hommes sous linceul de silence que recollia els escrits fets durant el seu pas pel camp d’internament.

L’any 1985 va obtenir el reconeixement internacional amb la publicació de la seva novel·la L’infant de sorra i la seva continuació, La nit sagrada, va obtenir el Premi Goncourt l’any 1987, convertint-se en el primer autor d’origen magrebí en guanyar-lo.

És un dels escriptors més il·lustres i prolífics i un dels més traduïts de la literatura francesa, autor de novel·les, assaigs, llibres pedagògics per a infants, poesies i relats històrics.

Arran dels atemptats de l’11S va escriure El racisme explicat a la meva filla en veure que sovint es relacionava terrorisme i Islam. Es va traduir a 33 idiomes i va rebre el Premi Global Tolerance 1998 de l’ONU. És Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lovaina (Bèlgica) i de la Universitat de Mont-Real (Canadà). També ha rebut la Legió d’Honor de França, la distinció més prestigiosa del país gal. Des de l’any 2008 és membre de l’Acadèmia Goncourt.

Les seves obres tracten habitualment la discriminació racial, l’emigració i els conflictes identitaris i religiosos. També col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació de diferents països.

Le dernier ami (2005) és la història de l’amistat durant 30 anys entre Alí i Mamed i que s’inspira en fets autobiogràfics que l’autor va viure de jove. L’any 2008 va publicar El càstig una obra on explica la seva experiència durant l’estada als camps disciplinaris del Marroc 60 anys després de la seva detenció.

Les persones interessades en participar en aquest club de lectura ja poden passar a recollir el llibre a la Biblioteca. També es pot reservar cita prèvia en aquest enllaç.


La trobada del Club de lectura en francès es farà:

Dimecres, 5 de maig de 2021 a les 18:45 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic (pati exterior)

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Club de lectura en francès i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.