Patricia Highsmith, cent anys la reina del suspens

Mary Patrice Plangman era el nom real de la coneguda autora de novel·les de suspens i intriga Patricia Highsmith (Fort Worth, Texas; 1921 — Locarno, Suïssa; 1995). Enguany es commemora el centenari del seu naixement.

Després de viure una dura infància i unes relacions familiars molt complicades, especialment amb la seva mare, Highsmith es va graduar en Literatura, llatí i grec i va començar a treballar com a guionista en una editorial de còmics, una feina que podia compaginar amb l’escriptura dels seus propis relats.

Va publicar el seu primer conte amb 24 anys a la revista Harper’s Bazaar i l’any 1950 va publicar la seva primera novel·la Estranys en un tren que va ser immediatament portada a la gran pantalla per Alfred Hitchcock esdevenint un gran clàssic de la literatura i del cinema.

De fet, la seva novel·la més autobiogràfica El preu de la sal la va escriure amb el pseudònim de Claire Morgan l’any 1953 on es relatava una relació lèsbica. Després d’haver venut un milió d’exemplars, l’any 1990 la va tornar a publicar amb el títol de Carol i assumint-ne l’autoria.

Highsmith era una dona complicada, introvertida, que preferia la companyia del seu gat o d’un cargol al contacte humà i a més a més, era alcohòlica. Per les seves idees properes al comunisme i la seva condició sexual va decidir abandonar els Estats Units d’on era originària i anar a viure a Europa. Al llarg de la seva vida va residir a la Gran Bretanya, a França i a Suïssa, on va morir l’any 1995.

Highsmith va ser l’autora d’una trentena de llibres de relats, novel·les i assaigs i se la considera una de les millors escriptores de la seva generació, brillant en la creació de la psicologia dels personatges i en la construcció de les trames, molt complexes i elaborades que escrivia. El seu estil era directe i senzill.

La mentida i els crims quotidians eren el principal tema dels seus llibres. Els seus personatges eren persones normals i corrents en un món inquietant on tothom podia ser víctima i assassí i on les aparences enganyaven. Destaca Tom Ripley, el seu personatge més conegut i que va ser el protagonista de cinc de les seves novel·les. No era un detectiu o un policia, protagonistes i herois habituals en les novel·les d’aquest gènere, si no que era un estafador, lladre i assassí, amb un codi moral propi que enlloc de rebre un càstig per les seves accions, assolia el reconeixement social i la fortuna. I tot i això Highsmith va aconseguir que Tom Ripley es convertís en el personatge més estimat pels lectors de les seves novel·les i va ser portat a la gran pantalla en nombroses ocasions interpretat per Alain Delon, Matt Damon, Dennis Hopper o John Malkovich, entre altres.

Patricia Highsmith a la Biblioteca Joan Triadú

Novel·les i llibres de relats:

En anglès:

Assaig:

Pel·lícules basades en les seves novel·les:

Per saber-ne més:

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.