Club de lectura en anglès: A manual for cleaning women de Lucia Berlin

A la trobada del Club de lectura en anglès dels mesos de desembre i gener comentarem el llibre A manual for cleaning women de Lucia Berlin.

Manual per a dones de fer feines és una tria dels millors contes de Lucia Berlin, una autora poc reconeguda en vida que ara està rebent, per fi, l’atenció que es mereix. Els relats, gairebé sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes i aventures de l’autora, que va afrontar sempre la seva vida convulsa i complicada amb alegria i bon humor. Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, tots destil·len una comprensió profunda del caràcter femení i en copsen magistralment les febleses, fortaleses i particularitats sense impostures ni solemnitat. El conjunt és d’una autenticitat i una candidesa desarmants, uns contes vitals i lluminosos que tenen la força de Raymond Carver, l’humor de Grace Paley i una mescla d’enginy i malenconia purament marca de la casa. Berlin extreu miracles de la vida de cada dia i troba escenes elegants i memorables a les bugaderies de barri, les vivendes per a expresidiaris del sud dels Estats Units, les cases de la gent adinerada de Bay Area, o entre operadores i mares que van de bòlit per arribar a final de mes.

Recomanem la lectura d’aquest llibre a totes les dones de totes les edats i cultures del món, i el receptem a tots els homes de la terra com a lectura obligatòria per a la seva educació sentimental.

(Sinopsi del llibre)

Lucia Berlin (Alaska, EUA; 1936 – California, EUA, 2004) filla d’un enginyer de mines i d’una mestressa de casa, va tenir una infància itinerant ja que va traslladar-se a viure a diferents llocs d’Estats Units en funció de la feina del seu pare. Quan el seu pare va tornar de lluitar a la Segona Guerra Mundial, tota la família es va traslladar a viure a Xile on Lucia va viure la seva adolescència i joventut i va començar a estudiar a la Universitat. Amb 19 anys es va casar i va tenir dos fills però el seu marit la va abandonar. Als 22 es va tornar a casar, amb un músic de jazz, a qui va deixar per un seu amic i també músic Buddy Berlin amb qui va tenir dos fills més i de qui també es va separar. Amb 30 anys, tres divorcis i quatre fills va haver de treballar en tot tipus de feines per tirar endavant la seva família: recepcionista, professora, dona de fer feines… Va escriure 77 relats i va publicar tres reculls de contes. Amb un d’ells, Homesick, va guanyar l’any 1991 l’American Book Award però la seva obra va caure en l’oblit. Amb una història sentimental tempestuosa, problemes amb l’alcohol, econòmics i de salut, la seva vida es reflecteix en els seus contes de manera intel·ligent, tendra i amb humor. Deu anys després de la seva mort, als 68 anys, es va publicar Manual per a dones de fer feines que va ser un “best seller“, es va considerar un dels deu millors llibres de l’any 2015 per diverses revistes literàries i es va traduir a una trentena d’idiomes. A casa nostra va guanyar el Premi Llibreter d’aquell any. Després d’aquest gran reconeixement pòstum, es va publicar un segon volum de contes amb el títol de Un vespre al paradís i Benvinguda a casa, un recull d’apunts biogràfics, cartes i fotografies.

Per saber-ne més:

  • Apunts sobre Lucia Berlin al blog De casa al club amb motiu de la lectura del llibre Manual per a dones de fer feina el novembre de l’any 2017.
  • Aguilar, Andrea. La segunda vida de Lucia Berlin a El País (30/11/2015)
  • Lucia Berlin a la web de l’Altra editorial, que ha publicat els seus llibres en català.

Les sessions són conduïdes per Laura Arumí.

La trobada del Club de lectura en anglès es farà:

Dimecres, 26 de gener de 2022 a les 20:00 h. a la Biblioteca Joan Triadú de Vic*

* Activitat sotmesa a les condicions que determini el PROCICAT a causa de la pandèmia de coronavirus. En cas que no sigui possible fer la trobada presencial del Club de lectura en anglès, l’activitat es farà de manera virtual a través de l’aplicació de videoconferència Jitsi Meet.

Quant a bibliotecadevic

Biblioteca Joan Triadú c/ Arquebisbe Alemany, 5 08500 VIC (Barcelona) www.bibliotecadevic.com 93 883 33 25 b.vic.jt@diba.cat
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats, Club de lectura en anglès i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari :

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.