La Biblioteca Joan Triadú de Vic, TANCADA

L’Ajuntament de Vic ha activat un protocol seguint les recomanacions rebudes per la Generalitat de Catalunya amb motiu del confinament per evitar els contagis del coronavirus COVID-19.

Per tant, la Biblioteca Joan Triadú, com altres equipaments municipals, romandrà tancada fins a nou avís.

Per qualsevol incidència, us podeu posar en contacte amb la Biblioteca:

  • Per correu electrònic a: b.vic.jt@diba.cat.
  • A través de les xarxes socials:

@BibliotecaVicJT

@Bibliotecajoantriaduvic

@Bibliotecajoantriadu

Us recordem que podeu estar al dia de tota l’actualitat de la Biblioteca a través de la web i de les xarxes socials.

També teniu a la vostra disposició la plataforma de préstec digital e-Biblio, que està associada al carnet de la Biblioteca i que a més a més de llibres, també hi podeu trobar revistes i pel·lícules. Si no teniu carnet de la Biblioteca en podeu sol·licitar un de provisional a: Formulari de sol·licitud del Carnet de la Biblioteca.

Disculpeu les molèsties.

 

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de Notícies | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Dia 19: Visitem els museus d’art més importants del món (1)

Portem ja uns dies a casa confinats però cada dia estan sortint noves propostes per no avorrir-nos i poder gaudir en família per internet! Avui us volem donar a conèixer uns quants museus que han preparat tours virtuals i col·leccions online perquè sense moure’ns de casa puguem gaudir i visitar les seves obres.

Avui us proposem 4 visites virtuals:

botticelli_venus uffiziUn dels museus més visitats d’Itàlia on hi trobem la col·lecció d’art de la familia Médici en el palau que ells mateixos van fer construir però com que se’ls va quedar petit, algunes peces de la seva ingent col·lecció d’art estan a altres museus. A la Galeria del Uffizi hi ha la millor col·lecció de pintura del Renaixement del món on es poden veure obres de Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Micheangelo i Caravaggio, també a través de la seva web. A més a més, trobem una gran col·lecció d’escultures antigues que també van pertànyer a la família Médici.

Vegeu també: Secretos de la Galeria Uffizi

vaticansVisitar els Museus del Vaticà sense cues i podent gaudir de les obres sense empentes és possible a través dels vídeos i fotografies que ofereix la seva web. I també La Capella Sixtina amb un vídeo i fotografies 360º.

escultura gregaUna referència en qüestió de museus arqueològics del món. Conté des d’objectes del neolític i l’edat de bronze fins a una importantíssima col·lecció d’escultures de la Grècia antiga (700 aC – 500 dC). A la seva web podem trobar una gran quantitat de peces del museu i les seves explicacions ben detallades.

Més de 8.000 obres disponibles per internet d’artistes com El Bosco, Velázquez, El Greco, Rembrandt, Goya, Rubens i Fra Angelico. Tot i que és un museu especialment ric en pintura europea del segles XVI al XIX, també podem trobar obres de pintors més moderns com Sorolla.

El_jardín_de_las_Delicias,_de_El_Bosco

A més a més, ofereixen cursos online i recursos didàctics per a infants i estudiants.

Vegeu també: Una noche en el Prado

 

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Dia 18: Llegim La Retornada

Sota el títol original “L’Arminuta”, La Retornada és la història d’una nena de 13 anys provinent d’una família benestant on, d’un dia per l’altre, veu com el què ha viscut fins ara era una mentida i, qui ella creia que eren els seus pares són, en realitat, uns parents llunyans que la retornen, sense cap mena de motiu aparent, a la seva família biològica.
Aquesta adolescent haurà d’aprendre a viure en un poblet allunyat del què coneixia fins ara, amb una família pobre i nombrosa plena de desconeguts on ningú l’espera amb els braços oberts a excepció de la seva germana petita, qui es convertirà en el seu puntal.

Aquesta és una història ambientada a els Abruços, una regió situada al sud d’Itàlia d’on és nascuda l’autora, Donatella Di Pietrantonio. Una novel·la de lectura ràpida, concisa i commovedora, sense caure en sentimentalismes, on la protagonista, de la qual no en coneixem el nom, haurà d’aprendre a sobreviure en aquesta nova vida imposada sense retorn. L’abandonament i el canvi de condició social abocaran a la protagonista a un fort sentiment de no pertinença.

La maternitat també és un dels punts claus d’aquesta novel·la basada en la Itàlia de la dècada dels anys seixanta i setanta on les adopcions informals eren habituals entre famílies pobres i famílies benestants amb problemes de fertilitat, on la sort de l’infant no estava regulada per cap llei.

Donatella Di Pietrantonio és dentista pediàtrica a els Abruços (Itàlia). La Retornada és la seva tercera novel·la amb la qual ha guanyat el Premi Campiello i ha esdevingut finalista del Premi Napoli. Amb la seva novel·la anterior Bella mia (2014) va quedar finalista del reconegut Premi Strega, de prestigi internacional, i guanyadora del Premi Brancati.

Podeu trobar aquesta novel·la a l’e-Biblio

Per saber-ne més:

 

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Dia 17: Prenem consciència sobre el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)

El dia 2 d’abril és el Dia Mundial per la conscienciació sobre el Trastorn de l’espectre Autista (TEA), un trastorn que, segons la Federació Autisme Catalunya afecta a unes 75.000 persones a Catalunya en major o menor grau. Es tracta d’un trastorn neurobiològic del desenvolupament que es manifesta durant els tres primers anys de vida i que es caracteritza per les dificultats de comunicació i interacció social i per la necessitat de patrons restrictius i repetitius de comportament, interessos o activitats. La cura i dedicació que requereix una persona afectada de TEA és molt exigent i un autèntic repte per les famílies, que necessiten molta ajuda professional externa.

Amb les circumstàncies actuals, el confinament és especialment complicat per les persones que pateixen TEA sobretot per afrontar els canvis en el seu entorn i en les seves rutines. Tot i que es permet sortir a fer passejades terapèutiques amb acompanyament per les persones amb discapacitat i amb TEA, algunes organitzacions estan denunciant l’incivisme i la intolerància de la societat, doncs s’han donat casos d’insults i amenaces de gent des dels balcons i terrasses en veure’ls al carrer.

Per poder comprendre millor que és el Trastorn de l’Espectre Autista avui us recomanem:

María y yo. El documental. A Documentales de La 2.

Cliqueu a la foto

Adaptació del còmic Maria i jo, una mirada delicada, sensible i divertida de la relació de l’autor de còmics Miguel Gallardo i la seva filla María que pateix TEA. Aquest còmic va ser mereixedor del Premi Nacional de Còmic de Catalunya l’any 2008 i dos anys més tard es va convertir en un documental dirigit per Félix Fernando de Castro amb la col·laboració del propi Miguel Gallardo.

 

María y yo el documental a l’e-Biblio

Per saber-ne més:

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Dia 16: Investiguem la figura de Jacint Verdaguer

Amb motiu dels 175 anys del naixement de Jacint Verdaguer, la Fundació dedicada al poeta i a la seva obra ha inaugurat una nova web on es pot consultar i reservar per préstec (per quan s’acabi el confinament) les obres que formen part del catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu Jacint Verdaguer ubicada a Folgueroles.

Per tal de facilitar l’accés a l’obra de Verdaguer i promoure’n la seva lectura, el catàleg inclou 944 dels més de 1500 registres que formen part del fons bibliogràfic de la Fundació, que també inclou fons etnogràfic i artístic. Aquest fons continua creixent gràcies a la tasca de recollida i conservació  de les obres que es van publicant sobre Jacint Verdaguer i la seva obra i que realitza diligentment la Fundació.

Aquesta és la primera d’un conjunt d’inniciatives que es faran aquest any per commemorar el 175è aniversari del naixement del capellà i poeta Jacint Verdaguer, una figura capdal de les Lletres Catalanes.

Per saber-ne més:

  • Llibres de Jacint Verdaguer i la seva obra a la Biblioteca Joan Triadú de Vic
  • Enigma Verdaguer pel·lícula sobre Verdaguer escrita per David Plana, dirigida per Lluís Maria Güell i protagonitzada per l’osonenc Ernest Villegas. Disponible a 3 a la carta.
  • L’Atlàntida de Jacint Verdaguer.  Audiollibre disponible a l’e-Biblio.
  • Canigó. 125 veus Lectura completa del poema Canigó de Jacint Verdaguer a càrrec de 125 personalitats relacionades amb el món de la cultura (actors, escriptors, professors, músics, etc.). Projecte realitzat l’any 2011 amb motiu dels 125 anys de la primera edició d’aquest poema.
  • Visita virtual a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

 

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Dia 15: Passem por amb el “Sitges Countdown”

El Festival de Cinema de Sitges, ha anunciat que cada dia penjaran un curtmetratge de cinema fantàstic i de terror al seu canal de Youtube amb l’objectiu de fer més curts els dies de confinament, el que ells mateixos han anomenat el Sitges Countdown.

Es tracta d’una selecció de curtmetratges que han participat en edicions anteriors del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i que ara ofereixen per passar millor els dies de confinament.

Ahir mateix van començar amb aquesta iniciativa i van penjar el primer curtmetratge titulat La Bruja del fósforo paseante, on la protagonista intenta impedir el casament del seu fill d’una manera ben particular.

Avui han penjat al seu canal el curtmetratge Limbo dirigit per Daniel Viqueira.

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Dia 14: Aprofundim en la poesia de Lluís Solà

Avui ens fem ressò de la iniciativa de la Fundació Miquel Martí i Pol amb la revista de poesia Reduccions i La Cava poesia, el cicle de poesia de la Jazz Cava de Vic. Es tracta del I Cicle de confinament sobre autores i autors. Amb l’objectiu de compartir cultura i coneixement, publicaran vídeos breus a Youtube on un especialista ens presenta la figura d’un/a poeta o autor/a.

El primer vídeo d’aquest cicle està dedicat al poeta i escriptor vigatà Lluís Solà i la breu explicació sobre la seva poesia la fa el crític literari, dramaturg i professor vigatà Pep Paré.

Per saber-ne més:

Lluís Solà:

Pep Paré:

I aquí teniu la programació prevista del I cicle de confinament sobre autores i autors:

 

 

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

Dia 13: Tafanegem les lectures del personal de la Biblioteca (1)

Una de les feines més habituals de la Biblioteca és el que en diem la prescripció lectora, és a dir, recomanar llibres de tot tipus a les persones que ens ho demanen. Per aquest motiu, hem d’estar al dia de l’actualitat literària i a vegades, fins i tot, encertem els gustos dels nostres lectors.

La Biblioteca Virtual de les Biblioteques XBM disposa d’un apartat dedicat a la prescripció anomenat Els bibliotecaris recomanen.

Tot i això, com que els dies de confinament són propensos a la lectura, hem demanat als companys de la Biblioteca Joan Triadú quins llibres estan llegint o quins tenen pendents i tenen previst llegir durant aquests dies.

Aquí en teniu una mostra del que ens han fet arribar:

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Dia 12: Aprenem com funciona el cervell dels infants per entendre’ls millor

Amb els nens confinats a casa des de fa dies i sense dia de tornada a l’escola a la vista i amb els pares i mares ocupant-se del seu esbarjo, la seva cura, però també fent de mestres, és un bon moment per intentar entendre com funciona el cervell dels nens i nenes i aprofitar-ho per fer més fàcil el confinament. A ells, però també als adults amb qui conviuen.

Per aquest motiu, recuperem una recomanació feta al Prestatge de Salut de la Biblioteca Virtual per part de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

Siegel, Daniel J. El Cerebro del niño. Barcelona : Alba, 2016.

Però aquest llibre no només està pensat per a pares sinó també per aquells educadors, avis o qualsevol persona relacionada amb l’educació de l’infant que tinguin ganes d’entendre, aprendre i involucrar-se en les diferents etapes de creixement.

Aquest llibre neix de la necessitat d’aprofundir, per part de pares i educadors, en els conceptes que s’explicaven en l’anterior llibre (El cervell del nen). Insisteix en la necessitat de fer treballar el cervell complet, els dos hemisferis, per tal de satisfer les necessitats de l’infant d’una manera més completa i satisfactòria. Una de les premisses del llibre és que els pares no hagin de sobreviure a les situacions creades pels seus fills (rabietes, etc…) sinó que ajudin a veure aquestes situacions com a oportunitats per a conèixer els seus fills i ajudar-los a créixer com a persones equilibrades.

Un llibre pautat amb 12 estratègies i un munt d’exercicis d’introspecció per arribar a conèixer com es desenvolupen els nens i adolescents en les diferents situacions de la vida i com els podem ajudar com a pares i educadors per trobar l’equilibri que necessiten i resoldre la situació de la millor manera. Un llibre no per crear els pares i educadors perfectes (no existeixen), però si els millors acompanyants per a cada infant.

Daniel J. Siegel és llicenciat en Medicina per la Universitat de Harvard i màster en Psiquiatria Pediàtrica. És professor de Psiquiatria a la Universitat de l’UCLA, codirector de l’UCLA Mindful Awareness Research Center, coinvestigador al Center of Culture, Brain and Development, i director del Mindsight Institute. Un referent com a psicoterapeuta i autor de diversos llibres de ressò internacional.

Tina Payne Bryson és doctora en Filosofia per la Universitat de Califòrnia del Sud (USC), psicoterapeuta de nens i adolescents i Directora del departament d’educació i desenvolupament dels pares al Mindsight Institute. Una de les tasques que duu a terme, a banda d’escriure, és la de fer conferencies a professionals, educadors i pares.

Aquest llibre també el trobareu en format electrònic a l’eBiblio.

A les Biblioteques, també podeu buscar:

Més informació:

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari

Dia 11: Dia mundial del teatre, sense teatres

El dia 27 de març és el Dia Mundial del Teatre, però per culpa de la pandèmia de Coronavirus tots els teatres estan tancats fins a nou avís. El gremi s’ha posat les piles perquè no ens quedem sense la nostra ració d’art escènic durant el confinament i podem trobar moltes iniciatives que aprofiten la xarxa per poder gaudir d’aquest art.

El Tricicle

La pandèmia ha parat les últimes sessions de la gira de comiat dels escenaris de El Tricicle al Teatre Condal i sense data prevista per la represa, han decidit emetre a través de Youtube els seus espectacles. Dimecres passat va ser el torn de SIT i la setmana que ve està previst que es pugui visualitzar Garrick. Cal estar atents a les seves xarxes socials ja que allà anunciaran el dia i l’hora d’emissió.

Grup Focus

Ofereixen a través del 3 a la carta alguns dels seus espectacles:

I les adaptacions cinematogràfiques de:

TNC

El TNC ofereix a través d’Instagram una trobada amb Guillem Clua (dramaturg) i Josep Maria Mestres (director) per parlar de Justícia l’obra que s’estava interpretant al Teatre Nacional abans del confinament.

Teatre Lliure

El Lliure ofereix gratuïtament l’obra protagonitzada per Ariadna Gil,  Jane Eyre: una autobiografia. Avui divendres i demà dissabte a les 20:00 h. i diumenge 29 de març a les 18:00 h. al canal Youtube del Teatre Lliure.

Institut del Teatre

L’Institut del Teatre posa a disposició del públic l’Arxiu audiovisual de les Arts Escèniques de Catalunya. Hi podem trobar tallers dels alumnes, conferències, actes inaugurals, IT Dansa i les obres de la Fura dels Baus.

#CoronavirusPlays

El dramaturg Jordi Casanovas va proposar aquesta iniciativa. Es tracta que dramaturgs i dramaturgues pengin textos i que actors i actrius es gravin interpretant-los. Una iniciativa de microteatre que està tenint molt èxit a la xarxa. A Instagram i a Twitter.

RTVE

RTVE té a disposició del públic l’Arxiu de teatre on es poden trobar obres de teatre en català emeses per la televisió des de l’any 1975 fins a 1994. Hi podem trobar Terra Baixa, Antaviana i Glups de Dagoll dagom o l’adaptació del clàssic de Txékhov, Tres germanes interpretat per Rosa Maria Sardà, Anna M. Barbany i Marta Angelat, entre altres. Un autèntic homenatge al teatre clàssic en català.

La Calòrica

A través del seu canal a Vimeo aquesta petita companyia teatral ofereix les seves obres de teatre. Creada el 2010, La Calòrica ha creat set espectacles i entre ells, el multipremiat Fairfly que també es pot veure gratuïtament.

El 33

El Canal 33 ha recuperat la docusèrie de 12 capítols Teatral on, presentada per Pere Arquillué, segueix la producció de L’Art de la Comèdia que es va representar al TNC l’any 2015. Des dels primers assaigs fins a l’estrena, passant per la construcció de l’escenografia, la il·luminació, les proves de vestuari, etc. A l’últim capítol s’inclou l’emissió sencera de l’obra de teatre d’Eduardo de Filippo, dirigida per Lluís Homar. Vegeu programació i també a 3 a la carta.

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Dia 10: Visitem el MEV des de casa

El Museu Episcopal de Vic (MEV) és un dels més importants d’art medieval i conserva més de 29.000 peces de valor excepcional de pintura i escultura del romànic i gòtic català així com col·leccions d’arqueologia, orfebreria, teixit, forja, vidre i ceràmica.

Es va inaugurar l’any 1891 fruit de la unió de les col·leccions del Círcol literari de Vic i de la col·lecció que havia reunit el Bisbe Josep Morgades provinent de diferents parròquies del Bisbat de Vic i que corrien perill de desaparèixer.

L’any 2002 es va inaugurar el nou edifici fet a mida per la col·lecció que conserva i des de 2009 disposen de tours virtuals per poder gaudir de les peces online. L’any 2001 la Generalitat de Catalunya el va declarar Museu d’Interès Nacional.

Aquests dies que no es pot sortir de casa, és una bona opció passar una bona estona admirant les peces de valor incalculable que es poden visitar al Museu.

Us recomanem especialment:

Tour virtual 360º. Recorregut per les sales del museu que permet admirar les obres i objectes mitjançant fotografies panoràmiques.

El Museu en 45 minuts. Un recorregut per les peces més importants d’art medieval del MEV acompanyades d’un petit vídeo que en destaca les seves característiques més rellevants.

Obres mestres. Selecció de les peces més destacades i reconegudes de les diferents col·leccions del MEV. Són les joies del Museu. També acompanyades d’un petit vídeo explicatiu. Aquí també podreu conèixer de ben a prop la mòmia egípcia que es conserva al Museu.

Publicat dins de Obert per confinament | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari