Ressenyes de llibres sobre Salut Mental

 

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de donar a conèixer les malalties mentals, sensibilitzar la població respecte la problemàtica d’aquestes malalties i reivindicar els drets de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Un any més, les Biblioteques d’Osona donem suport a la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona en la difusió d’aquesta tipologia de malaltia, organitzant diferents actes que permetin augmentar el coneixement dels trastorns mentals i conscienciar la població sobre aquestes malalties, contribuint a evitar l’estigmatització de les persones que pateixen aquest tipus de malaltia. Durant tot el mes d’octubre, la Biblioteca Joan Triadú, igual que la resta de Biblioteques d’Osona, realitza una mostra de documents que recull llibres que tracten de les malalties mentals i, particularment, del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, de l’ansietat i la depressió.

A continuació us oferim la ressenya d’alguns dels llibres que formen part d’aquesta exposició i que us podeu emportar en préstec.

 

hiperactividadInmaculada Moreno García. Hiperactividad infantil: guía de actuación. Madrid: Pirámide, 2008. 155.4 Mor    (Racó de pares i mares)

Aquest llibre, adreçat a pares i educadors, tracta del diagnòstic i de les característiques del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, dels problemes i limitacions amb què es troben els nens que tenen aquest tipus de trastorn. El llibre ofereix també  un conjunt de mètodes que ajudaran a pares i a docents a modular els problemes de conducta dels nens que tenen diagnosticat aquest tipus de trastorn.

 

dvdDéficit de atención: hiperactividad : manual de instrucciones para padres. València: S.n., 2009. DVD 155.4 Def   (Racó de pares i mares)

Documental adreçat a pares i mares que ofereix consells per detectar si el seu fill té un Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat i poder solucionar aquesta problemàtica.

 

 

ninoEric Taylor. El niño hiperactivo: una guía esencial para los padres para comprender y ayudar al niño hiperactivo. Madrid: EDAF, 2004. 155.4 Tay (Racó de pares i mares)

L’autor d’aquest llibre té una trajectòria de més de 40 anys en la investigació i l’estudi del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, una investigació centrada en el diagnòstic, el tractament i la farmacologia així com en les afeccions neuropsiquiàtriques infantils.

Una guia adreçada a pares perquè puguin entendre millor aquest trastorn de la conducta i puguin ajudar el seu fill.

 

 

sentadoHeike Baum. ¡Sentado me aburro!: cómo tratar la hiperactividad y la falta de atención. Barcelona: Oniro, 2004. 37.043 Bau (Racó de pares i mares)

Manual pràctic i entenedor, que pretén ser una ajuda per a pares i educadors a l’hora de fer front a la problemàtica del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH). Un llibre que ofereix mètodes per millorar la capacitat de concentració de l’infant amb TDAH i per ensenyar-lo a relaxar-se, alhora que dóna pautes per ajudar el nen a reforçar les seves competències socials i emocionals.

 

 

despistadoJesús J. de la Gándara Martín. Despistado, acelerado e inquieto: ¿es hiperactivo?: el libro para padres, educadores y terapeutas. Barcelona: Planeta, 2006. 616.89 Gan (Racó de pares)

Una guia completa sobre el Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat, que descriu de forma clara, amena i comprensible, no exempta de rigor científic, les causes i els símptomes d’aquest tipus de trastorn així com la manera de fer-hi front.

 

 

tdahJosep Antoni Ramos-Quiroga.  TDAH en adultos: trastorno por dèficit de atención con hiperactividad en adultos. Barcelona: Amat, 2009. 616.8 Ram

Un llibre sobre un trastorn, el TDAH, que es manifesta a la infantesa però que pot tenir continuïtat en l’edat adulta. Escrit per un reconegut especialista en el tema, aquest llibre ens dóna a conèixer el trastorn i les seves causes, el tractament que es pot seguir, com conviure amb aquest trastorn i d’altres informacions que poden ser de gran utilitat per a les persones que pateixen aquesta malaltia.

 

 

fobiasComprender la ansiedad, las fobias y el estrés. Madrid: Pirámide, 2011. 616.89 Com

Un llibre de divulgació que pretén tant informar com sensibilitzar  el lector en relació a aquest tipus de malaltia. S’adreça tant a les persones que pateixen aquestes malalties, per ajudar-les a fer front a la seva situació, com al públic en general per tal de donar a conèixer la problemàtica que viuen les persones amb malalties mentals.

 

 

ansiedadrostroJavier Schlatter. La ansiedad: un enemigo sin rostro. Pamplona: EUNSA, 2003. 616.89 Sch

L’autor del llibre està especialitzat en psiquiatria i ha centrat l’àmbit de la seva investigació en els episodis depressius. En aquesta obra mostra les característiques pròpies de l’ansietat, la seva prevenció alhora que ens dóna pautes per distingir l’ansietat beneficiosa de la que és perjudicial per a la nostra salut.

 

 

walkerEugene Walker. Aprenda a relajarse: técnicas probadas para reduir el estrés, la tensión y la ansiedad. Barcelona: Amat, 2002. 613.7 Wal

L’estrès i l’ansietat són dues problemàtiques habituals en la nostra societat. L’autor ens presenta diferents tècniques per aprendre a fer front a aquestes dues problemàtiques i, fins i tot, saber-ne treure partit.

 

 

pacientsCarme Ferré. Depressió: pacients i familiars. Valls: Cossetània, 2005. 616.89 Fer

El lector no trobarà en aquest llibre ni l’origen, ni les causes, ni l’estudi de la depressió. El llibre es centra en les vivències que experimenten tant el pacient, al qual se li ha diagnosticat una depressió, com els seus familiars. Un llibre que aborda la depressió des d’un punt de vista diferents al dels estudis existents sobre aquesta malaltia.

 

 

caraPlantándole cara a la depresión: ¿cómo prevenirla y superarla?. Vilafranca del Penedès: Erasmus, 2011. 616.89 Pla

Avui dia encara existeixen certs tabús sobre la depressió, encara moltes persones, a qui se’ls diagnostica una depressió, pateixen la incomprensió de la gent del seu entorn social i laboral. Aquest llibre pretén donar a conèixer aquesta malaltia tan freqüent en la nostra societat actual, la seva prevenció, el tractament, com fer-hi front i com superar-la.