Ressenyes de llibres sobre Salut Mental

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de donar a conèixer les malalties mentals, sensibilitzar la població respecte la problemàtica d’aquests trastorns i reivindicar els drets de les persones amb problemes de salut mental i les seves famílies.

Com cada any, les Biblioteques d’Osona donem suport a Osonament en la difusió d’aquest tipus de malalties, organitzant diferents actes que permetin augmentar el coneixement dels trastorns mentals i conscienciar la població sobre les malalties mentals, contribuint a evitar l’estigmatització de les persones que pateixen aquest tipus de malaltia. Durant tot el mes d’octubre, la Biblioteca Joan Triadú, igual que la resta de Biblioteques d’Osona, realitza una mostra de documents que recull llibres que tracten de les malalties mentals.

Any 2021

Enguany el lema escollit per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental és Salut mental en un món desigual en referència als efectes que la pandèmia ha tingut en el benestar emocional de la població i l’empitjorament de la qualitat de vida de les persones i famílies que ja tenien problemes de salut mental abans de la Covid-19. Des d’Osona, també s’ha volgut posar el focus en els joves, que han patit especialment els efectes de la pandèmia.

Us oferim una selecció dels llibres que tracten els trastorns mentals i que es poden trobar a la Biblioteca Joan Triadú de Vic: 

Batalla, Montse; Dominguez, Xevi. Manicomio: una historia real. Barcelona: Ediciones La Cúpula, 2020. 168 pág.

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental per tal de donar visibilitat a les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització que pateixen aquestes persones. Manicomio, tal com indica el seu subtítol, és una història real i colpidora que reflecteix clarament el missatge d’aquesta efemèride anual i que ho fa de manera brillant a través de la novel·la gràfica. 

La Clara, una noia universitària de 19 anys amb una vida totalment normal per la seva edat comença a patir insomni, cansament i falta de concentració. Un dia s’aixeca i quasi no pot ni parlar. L’ingressen immediatament en un hospital psiquiàtric sense un diagnòstic clar i pateix un tracte molt poc humà i de dubtosa professionalitat per part de metges i infermeres durant més d’un mes. 
Una llarga odissea de psiquiatres fins a arribar al diagnòstic i medicació correctes és el que ens relata la part final d’aquesta novel·la gràfica. 

Manicomio és l’obra autobiogràfica de la Montse Batalla on denuncia el tracte injust i cruel que va rebre en el seu ingrés per part del personal d’un hospital psiquiàtric i el mal diagnòstic sofert. Les imatges en blanc i negre dibuixades per XeviDom són molt gràfiques i descriptives i fan que l’obra tingui un ritme ràpid, alhora que accentuen el seu dramatisme. Una gran obra feta a quatre mans que ha estat creada al ritme de la seva autora i que ha tardat 8 anys en veure la llum. 

Montse Batalla i Xevi Domínguez, conegut com a XeviDom, formen l’equip creatiu al davant d’Estudi XeviDom, un estudi dedicat a la il·lustració personalitzada fent auques, caricatures, contes personalitzats clàssics, contes fets a mida, murals, retrats, arbres genealògics, etc. El 2010 el còmic Conviure, amb guió de la Montse i les il·lustracions d’en XeviDom va guanyar el premi de còmic Serra i Moret

Per saber-ne més: